Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаци пробвали да копаят биткойни в секретен ядрен обект

Владимир Путин оглежда изделие за космически телескоп при посещението си в ядрения център в затворения град Саров през 2012 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служители по сигурността арестували няколко учени, работещи в топ секретен ядрен обект, защото опитали да използват мощен суперкомпютър за добив на биткойни, предаде Би Би Си.

Общоруският научно-изследователски център по експериментална физика в затворения град Саров разполагал с няколко мощни компютри, използвани при разработка на ядрени бойни глави и други проучвания.

Имало е несанкциониран опит за използване на компютърно оборудване за частни цели, включително за т.нар. майнинг (mining - добив, копаене от мина - от англ. език), съобщи пресслужбата на центъра.

Суперкомпютърът не трябва да бъде свързан към интернет, за да се предотврати външно проникване в секретния обект, и след като инженери направили такъв опит, отделът по сигурността веднага разбрал. Той предал случая на Федералната служба за сигурност (ФСС).

Пресслужбата на центъра заявила пред руската агенция Интерфакс, че доколкото са запознати, срещу задържаните е започнало наказателно разследване. Не се съобщава колко души са били арестувани.

Криптовалутите като биткойн, не се основават на централизирана компютърна услуга. Онези, които осигуряват изчислителна мощ за транзакциите, могат да бъдат възнаградени в биткойни.

Отделно с изчислителни операции, които с течението на времето стават все по-сложни, могат да се добият биткойни. Но освен че трябват мощни компютри, този процес консумира и значително количество енергия.

По времето на Студената война първата атомна бомба на СССР е направена в Саров при управлението на Сталин. Тогава градът не фигурирал на съветските карти и в него се влизало със специално разрешение. Сега също има редица ограничения за затворените градове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени