Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отказа да разсекрети документ на демократите, бил дълъг и политизиран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Поверителният документ, изготвен от демократи в американския Конгрес в отговор на документ на републикански конгресмен, разсекретен и публикуван миналата седмица, е много дълъг и политизиран и трябва да бъде доста редактиран. Това написа в туитър американският президент Доналд Тръмп, предаде БТА.

Тръмп блокира публикуването на поверителния документ на демократите, в който се отхвърляха обвиненията за злоупотреба с власт, извършена от ФБР и министерството на правосъдието в хода на разследването за предполагаемата руска намеса в американските президентски избори. Те се съдържаха в разсекретения преди седмица документ на републиканците.

Аргументирайки решението на Тръмп, юридическият съветник на Белия дом Дон Макган каза, че документът на демократите съдържа много класифицирани пасажи, които са особено деликатни.

Самият Тръмп поясни в туитър, че върнал документа на неговите автори, за да го редактират и да му го пратят в по-подходящ вид.

Решението му ядоса демократите, които казаха, че то илюстрира двойните стандарти на републиканския президент.

В документа, който преди една седмица Тръмп разсекрети, се описваше предполагаема злоупотреба с власт от страна на ФБР при издаването на разпореждане за подслушване на Картър Пейдж - съветник на Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания. Разсекретеният доклад бе дело на Девин Нунес, шеф на комисията по разузнаване в Камарата на представителите на американския Конгрес.

След разсекретяването на документа демократите се изплашиха, че той може да послужи за претекст на Тръмп да уволни ръководни кадри във ФБР и в министерството на правосъдието, както и да възпрепятства работата на специалния прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руската намеса в американските избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!