Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Дерменджиева: Беше редно думите на Валери Симеонов да бъдат заклеймени от политиците и от премиера

| обновено на 13.02.18 в 16:38
Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Българският фонд за жените даде знак за силен европейски отзвук и протест на жените в интернет срещу декларацията на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на евродепутатката Ска Келер. Това, което ни притесни в декларацията на вицепремиера Валери Симеонов, бяха някои импликации, които биха могли да се тълкуват като заплахи за физическо и сексуално насилие към евродепутат, който в крайна сметка е жена, така че решихме да заявим своята позиция и я разпратихме до колеги. Това заяви в интервю в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Надежда Дерменджиева, директор на Българския фонд за жените:

Видяхме, че в интернет има отзвук на това действие на нашия вицепремиер. Дали отзвукът е породен от нашата позиция или от самия факт, че хората вече са доста по-чувствителни към речта на омразата и към сексизма, не е ясно, но действията на Валери Симеонов бяха заклеймени особено от жените. Ако мъж беше подкрепил протестите за Пирин, не съм сигурна дали вицепремиерът щеше да бъде по-въздържан, като знаем поведението му, но не съм сигурна дали щеше да има заплахи от такъв тип, така че винаги жените са една идея по-уязвими.

Обидно ми е, че един български вицепремиер може да си позволи изобщо такива действия и такъв език, добави още Дерменджиева:

Беше редно думите му да бъдат заклеймени от политиците и самия премиер. Правителството закъсня с позицията си.


При посещението си в София миналата седмица евродепутатът Ска Келер подкрепи протестите срещу строителството в Пирин и разкритикува липсата на ефективна борба с корупцията в България. Тогава лидерът на Партията Национален фронт за спасение Валери Симеонов  поиска външното министерство да обяви Келер за персона нон грата. В съобщение до медиите правителството се разграничи  от позицията на Валери Симеонов, а от ЕК заявиха, че за тях случаят е приключен.

Цялото интервю с Надежда Дерменджиева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна