Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха „изчезнала“ рисунка на Густав Климт

Откритата рисунка ще бъде показана на изложба, отбелязваща 100 години от смъртта на Густав Климт през 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рисунка на австрийския художник Густав Климт, която изчезна преди повече от десетилетие от музейна колекция, бе открита сред вещите на починала неотдавна секретарка, предаде АФП.

Рисунката „Две полегнали фигури“ бе една от четирите творби на Климт и на другия пионер на Виенския модернизъм Егон Шиле, които бяха центъра на съдебна битка между град Линц и наследниците на художничката и колекционерка Олга Йегер.

Тя ги дала на музея в Линц под дългосрочен наем през 1951 г., но когато наследниците ѝ си ги поискали през 2006 г., се оказало, че ги няма. Те дадоха града на съд и след дълга съдебна битка спечелиха обезщетение от 8,21 млн. евро.

Сега властите в Линц обявиха, че са открили рисунката на Климт.

Секретарка я взела и крила в продължение на години в шкаф, но оставила инструкции да бъде върната на града след смъртта й.

От март до май рисунката ще бъде включена в една от десетките изложби в Австрия за отбелязване на 100-годишнината от смъртта на Климт и Шиле. След това ще бъде дадена на наследниците на Йегер, ако те заплатят получената за нея компенсация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени