Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Стамболийски: Преумората е един от основните фактори за трагедиите по пътищата

Снимка: БГНЕС

Мрачната картина на така нареченото „бяло робство“ на работещите българи и румънци във Великобритания е съпоставимо с работното ежедневие на транспортните работници в страната, гласи позиция на Съюза на българските транспортни работници, разпратена до медиите във вторник.
 

Председателят на Съюза Александър Стамболийски коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че „белите роби“ имат къде да спят, имат течаща вода и топла храна, а у нас това се отказва на мнозина не само в транспортния сектор. Основните проблеми в бранша се коренят в тежките условия на труд:

Дългото каране, неспазването на работно време са фактори, които довеждат до феномена, който се наблюдава постоянно - войната по пътищата. Преумората е един от основните фактори за трагедиите, които виждаме. Не мисля, че спазването на работното време в какъвто и да било формат е проблем за българските работодатели, но това спазване на работното време би довело и до намаляване на трагедиите.

Обещаваните на шофьорите възнаграждения са високи, но трудовите им договори масово се сключват на минималната работна заплата, а остатъкът се взема „на ръка“ и работниците не могат да докажат, че не са им изплатени пари, допълни Стамболийски.

При договарянето на условията за започване на работа, в повечето случаи, самият работодател не дава избор на работника да има различни условия.

Държавата може да се намеси. Видяли сме и начините, по които може да го направи - корекции в част от текстовете на Кодекса на труда относно командироването на работници, корекции в наредбата за командировки и специализации в чужбина…

Контролните органи - Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, заедно с Главна инспекция по труда да правят контрол на трудовите договори и начините на сключване. За момента те нямат такива правомощия и няма кой да контролира това нещо …

Браншовите организации у нас се явяват „изопачени“, защото в тях членуват работодатели, а опитите на синдикатите да бъдат променени условията за работа водят до „преливане от пусто в празно“, защото работодателите бойкотират преговорите, смята Стамболийски. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна