Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Виното е ключалка, през която надничаш в сърцето на човека“

Възгледите на един балканджия за виното

БНР Новини

Наливаш го в чашата, пиеш и никога не знаеш колко труд е вложен в него. Отстрани изглежда лесно, но, докато се стигне до този момент, три месеца „живееш“ във виното. Няма ли сутрин, обед и вечер позитивна мисъл, не следиш ли всеки етап от процеса, нищо няма да се получи. Необходимо е просто да спазваш правилата и да мислиш с любов за него – думи на Христо Ковачев, любител – производител на вино.

Христо е роден в Троян – град с богата история, съхранени традиции и красива природа. Намира се в подножието на Стара планина, а наоколо са резерватите от Национален парк „Централен Балкан“. Наричат града „столицата на сливовата ракия“ – емблематичната българска напитка. Христо от години се занимава с частен бизнес. Собственик е на голяма сладкарница, в която се произвеждат и предлагат великолепни сладкиши. Завършил е езикова гимназия в Ловеч, а след това – биотехнологии в СУ „Св. Климент Охридски“ и Химико-технологичния и металургичен университет в столицата.

Ето и как от ценител на виното става любител-производител.




Преди десетина години се събрахме в една вила – мъжка компания на червено вино. Някой каза, че в Балкана никой не може да направи хубаво вино, само хората от полските райони разбирали от това. Мисълта се загнезди в съзнанието ми и започнах да търся книги и учебници по темата. Стори ми се, че процесът не е чак толкова сложен и още първата есен си купих специален съд от неръждаема стомана. Започнах със скромното количество от 200 кг грозде, сорт „Мерло“. Спазих всички изисквания, споменати в литературата и, макар да ми беше за пръв път, се получи хубаво вино. Следващата година купих още два съда и експериментирах с два други сорта. В домашни условия не правиш големи количества вино, но, когато имаш с кого да го споделиш, се получава невероятната комбинация от добри хора и добри напитки.

Майсторството на балканджията е оценено високо не само от многобройните му приятели. 

СнимкаУчаствам в конкурси за непрофесионалисти – разказва Христо. – От престижното състезание за любители-винари в Ловеч имам награди в три поредни издания. Тази година изпратих мое вино и на конкурс в Асеновград, където участват хора от цяла България, истински любители на виното. Журито е професионално, съставено от представители на Аграрния университет в Пловдив. Те дадоха висока оценка и класираха на първо и на второ място две мои вина. Едното, произведено от каберне фран, другото – от карменер.

Наред с тънкостите при производството на вино, Христо изучава и „характера“ на видовете грозде. Твърди, че има връзка между зодията на човека и неговите предпочитания за определен вкус (и дори послевкус) на виното.

Познавам много богати сортове, отглеждани у нас. Мога да кажа, че всеки сорт вино пасва на определен характер – убеден е той. – Както хората се различават по своя темперамент, така и вината, направени от различните сортове грозде, имат своята идентичност. Аз например съм зодия лъв и обичам вината с изразени плодови оттенъци. Те се получават, когато семките и люспите се отделят след бурната ферментация. Ако се оставят по-дълго време във виното, тези плодови аромати не се усещат, а преобладават танините. Привърженик съм на тази технология, именно тя дава облика, определя характера на дадения сорт грозде и виното, което се получава от него. Няма плод, чийто аромат да не може да бъде открит в някой от сортовете грозде. Мисля, че в България все повече се цени хубавото вино. Например в нашия град, известен със своята сливова ракия, все повече хора започнаха да търсят доброто вино и да се учат да го правят.

Според мен, виното е ключалка, през която надничаш в сърцето на човека. „Във виното е истината“ – толкова кратка и толкова истинска мисъл. През последните години на 14 февруари у нас отбелязват два празника. Някои празнуват виното, други – любовта. Аз намирам много общи неща между тях. Ако нещо се обърка в началото на процеса, ако има замърсяване или градусът на захарност е нисък, средата става кисела и вместо вино се получава оцет. Така е и в любовта – ако характерите са чепати, ако няма искреност и чистота, връзката се разпада. При добри условия може да се получи хубаво, трайно вино, с добър вкус и послевкус, на което да се наслаждавате дълго.

Снимки: Личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени