Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10% е използваемостта на услугите на кадастъра по електронен път

Само 10% е използваемостта на електронните услуги, заяви Михаил Киров – изпълнителен директор Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това обаче има обяснение, каза той:

Това е така, защото не винаги тези електронни услуги се ползват и признават от държавните и общинските администрации. На този етап само Столична община признава електронните скици. Ние сме направили отворена система към нотариусите, които също могат да правят скици и да спестяват ходенето на своите клиенти. Такъв вариант имаме и за всички хора.

От започването на дейността на агенцията от 2001-ва година до 2018-а има одобрена кадастрална карта за 3 милиона 993 хектара. Т.е. електронен кадастър могат да ползват близо 36% от страната:

Това обхваща 9 милиона имоти, което означава, че сме обхванали всички важни населени места – областни центрове, общински центрове, Черноморието, планински курорти, места с развит пазар на имоти инвестиции, които представляват интерес за потребителите. С ускореното преработване на Картата на възстановената собственост в кадастрална карта очакваме до края на 2018 – 2019 година да бъде около 90%, защото ние сме покрили урбанизираната част на страната, сега ще добавим и земеделската и ще успеем да постигнем тези 90% до две години.

Подробностите можете да чуете от интервюто на Таня Милушева с Михаил Киров - от звуковия файл .


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!