Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Нотев: Засега в НС няма внесена подписка с искане за оставката на Жаблянов

Александър Йорданов: Ако беше нормален човек, Жаблянов щеше да подаде оставка не само от поста на заместник-председател на НС

Явор Нотев
Снимка: БГНЕС

Излиза, че когато един народен представител е „пръв сред равни“ в качеството му на председател на Народно събрание или пък заместник-председател на събрание, той има как да бъде санкциониран за изказано становище от парламентарната трибуна – нещо, което не е валидно по отношение на останалите народни представители. Това го казвам в чисто теоретичен план, отнасяйки го и към двата случая – на Димитър Главчев и на Валери Жаблянов. Да се търси реванш на същата основа от страна на едната парламентарна група спрямо другата, също не е практика, която заслужава поощрение, но не мисля, че случаят се покрива с подобно предположение напълно. По-скоро бих разгледал в цялост ситуацията след  решението, което ще вземе ръководството на БСП.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Явор Нотев – заместник-председател на Народното събрание по повод поисканата от ГЕРБ оставка на зам.-председателя на НС Валери Жаблянов заради позицията на БСП, съдържаща фраза, че „народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие“. Според Нотев, документът е декларация на партията и е поднесен на обществото като такава.

В изявление на представители на парламентарната група на БСП се твърди, че Валери Жаблянов е автор и че всичко това не е съгласувано с групата и не се поема като отговорност от групата на БСП. Не съм чул конкретно изявление на г-н Жаблянов именно по тази страна на случая. Засега няма и внесена подписка. Не се иска все още, по определения ред, оставката на г-н  Жаблянов. Тоест, влизаме в една процедура, която все още не е изяснена.

Единственото, което бих могъл да кажа, е, че от парламентарната група  през последните седмици звучат думи, определения и квалификации, които категорично са отхвърлени и неприемливи за голяма част от народните представители, включително мога да кажа и за голяма част от българските граждани – избиратели на тези народни представители. Подобно поведение, което взривява атмосферата в залата, е нещо, което би трябвало да бъде преодоляно и да бъде грижа на ръководствата на парламентарно представените партии.

Председателят на 36-ото Народното събрание от 1992-1994 година Александър Йорданов допълни:

Заместник-председателят Жаблянов, ако беше нормален човек, не само депутат и заместник-председател на парламента, вече щеше да си подаде оставката не само от поста на заместник-председател, но и като народен представител, защото изявлението му е скандално. Текстът, който той е включил в тази декларация, явно като вносител е автор, е скандален и е опит практически да бъде оправдана политиката на една терористична и престъпна партия, каквато е Българската комунистическа партия - тя така е определена в българското законодателство.

Един зам.-председател на парламента трябва да се води от българското законодателство. В България има закон, който определя БКП за престъпна организация и създадения от нея режим за престъпен режим.

Става дума престъпление срещу българския народ, срещу човечеството като цяло, заради което неслучайно днес Европейския съюз приема, че както фашизмът, така и комунизмът са еднакво престъпни тоталитарни доктрини и режими . Български народен представител няма никакво морално право да защитава една такава позиция. Аз считам, че ако БСП е европейска партия, както се представя поне публично, още днес тя ще отзове своя народен представител!

Според Йорданов, с оставката си Главчев е постъпил „изключително достойно като човек“, въпреки че е правилникът му е  давал право да изгони от залата Корнелия Нинова, докато Жаблянов се е представил като „недостоен човек с това си изявление“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна