Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Маринов: Радев е човек, който не премълчава, а Борисов направи груба политическа грешка

Изказването на президента Румен Радев по повод казаното от премиера Бойко Борисов в телевизионно интервю е типична илюстрация на народната поговорка: „Каквото повикало - такова се обадило“. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ политологът проф. Александър Маринов:

Вчера министър-председателят направи груба политическа грешка и постъпи необмислено за пореден път. Досега никога Радев не е започнал пръв, но никога не е оставял без последици нападки срещу него. Премиерът сбърка двойно, защото, първо, каза една лъжа -  Иво Христов не е бил на такава позиция в телевизия, притежавана от Пеевски. Това е добре известно и ако министър-председателят не е в състояние да се осведоми, преди да говори, това е в негов минус. Второ, наистина има доста съмнения и публични твърдения за близост между Пеевски и Борисов. Това е втората страна на непредпазливостта.

Маринов ясно разграничи поведението на министър-председателя, който „обвинявал“ в телевизионното интервю, докато държавният глава „задавал въпроси“:

Той пита, може отговорът да е положителен, може да е отрицателен!

Напрежението между двамата ще продължава да ескалира, ако този стил на поведение от страна на Борисов и неговите приближени продължи, акцентира ученият.

Радев никога не е започнал пръв персонален сблъсък, подчерта той:

Всеки път, когато те се опитат да го нападнат, се доказва, че Радев е такъв човек, който не премълчава. Може би са свикнали по друг начин - с други президенти и с други и политически. Радев не остава длъжен! Ако те продължават, от тук нататък ще имат съответния отговор. Това е моята прогноза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна