Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Петкова: Може би сме единствената страна в Европа, в която пациентите нямат достъп до домашно кислородолечение

Снимка: БГНЕС
Комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалби на граждани в Народното събрание обръща поглед към хората, нуждаещи се от кислородолечение. Въпроси, по предварителна информация, ще бъдат създавани на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Дали в програмата на Здравното министерство е залегнала стратегия за изграждане на система за домашно кислородолечение у нас ще попитат от Българско дружество по белодробни болести.

Доцент Диана Петкова от дружеството заяви за предаването „12+3“ по „Хоризонт“, че страната ни е може би единствената в Европа, в която пациентите, които имат нужда от домашно кислородолечение, нямат достъп до такова.

Броят хора, които имат нужда от това лечение никак не е малък. Кислородолечението има над 150-годишна история и тя е урегулирана в останалите държави от Европейския съюз и в света. У нас пациентите нямат безплатен достъп до това лечение. Кислородоконцентратори са налични! Има фирми, които ги отдават за ползване или продават на пациентите, но пациентите, които страдат от тези хронични заболявания, са с тежка степен на инвалидност и в недобро финансово състояние. Не могат да се разрешат всички от тях да си купят такова устройство и това ограничава техния достъп до лечение. Грубото около 2000 - 2500 лв. струва един кислороден концентратор от най-масово използваните в България.

Да не забравяме обаче, че с това не се изчерпва цената, защото тези пациенти имат нужда от грижа – квалифицирана и компетентна грижа у дома, която да контролира това лечение, защото всички постулати за лечение с кислород, казват „дозирано“ и „контролирано“, тоест - медицински екип, който да следи пациента и ефектите на лечението в дългосрочен план

В държавата няма точни данни колко души се нуждаят от кислородолечение. В научната литература броят на нуждаещите се варира от 50 - 60 до 200 на 100 000 души население.

Няма институция, която да финансира закупуването на кислородни концентратори нито контролира лечение масово те разчитат на помощ от близките си. Често това са раковоболни пациенти, които страдат от съпътстващия задух и недостиг на въздух.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна