Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай посреща Нова година

| обновено на 16.02.18 в 07:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Китай отбелязват Лунната нова година, която през 2018-а е под знака на Жълтото земно куче. Кучето е символ на лоялност и честност, а неговият знак влезе в сила и у нас късно снощи българско време. Според легендата всяка година носи името на едно животно от общо 12-те, които уважили поканата на Буда да празнуват заедно.

По традиция китайците отбелязват празника със събиране около кръгла маса – символ на сплотяването и благополучието на рода, а основният цвят е червеният, защото се смята, че гони всички зли духове. Важен елемент са и фойерверките, но властите ограничиха използването на пиротехнически средства заради екологични съображения и в името на спокойствието на хората. Това обаче не помрачи доброто им настроение:

Надявам се в Годината на кучето децата да продължат да растат в добро здраве и старите хора да се чувстват добре. Изпращам пожеланията на всички: Желая ви щастлива Година на кучето!, каза жител на Пекин. 

Китайската нова година се празнува и в други страни като Сингапур, Индонезия, Малайзия, Корея, Виетнам и Тайланд.

По Григорианския календар датата на Китайската нова година е различна всяка година, но винаги е между 21 януари и 20 февруари.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!