Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре ще се проведе Луковмарш въпреки призивите за отмяната му

Луковмарш
Снимка: БГНЕС

Луковмарш ще се проведе въпреки призивите за отмяната му. Това обявиха организаторите на националистическото факелно шествие, насрочено за утре. Обвиненията, че Луковмарш проповядва неонацизъм и антисемитизъм, са безпочвени, заявиха от Българския национален съюз. 

В предаването "Преди всички" председателят на Софийската организация Пламен Димитров коментира: Твърдението, че Луковмарш е неонацистко, антисемитско сборище – хората, които отправят тези обвинения, никога не посочват конкретни факти, които да подкрепят твърдението им, защото такива факти не съществуват. По никакъв начин еврейската общност не е тема на Луковмарш. Това е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Антисемит ли е бил самият ген. Луков? Категорично можем да кажем, че не е бил. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видимо от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека. Дали е бил нацист, или някакъв инструмент на германците? Историческите факти също категорично опровергават това твърдение. Ген. Христо Луков е човекът, който осуетява опита на Германия да купи дружество "Петрол", с което германците са щели да станат монополист на българския пазар.

Въпреки твърденията на организаторите на факелното шествие, че това не е заплаха, утре, няколко часа преди това, в градинката пред Музея на историята в София, ще има шествие, което се казва "Без нацисти по улиците ни! Не на Крепостта Европа!". Това са хора, обединени срещу провеждането на Луковмарш. 

В интервю за предаването "Преди всички" говорителят на инициативата Ирина Борова заяви: Както винаги, Луковмарш ще бъде акомпаниран от полицията, защото отсъства политическата воля той да бъде спрян. По принцип съществува едно решение на Административен съд, което отменя забраната на кмета за провеждането на Луковмарш, защото тя не спазва срок, но, доколкото знам, по принцип, по Закона за МВР, те могат да ги разпръснат, но това досега не се е случвало.

Цялото интервю с Ирина Борова и позицията на Пламен Димитров чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени