Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър поиска оставката на управителя на НЗОК Камен Плочев

| обновено на 16.02.18 в 11:09


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев. Това съобщи Ананиев пред журналисти в парламента. Поводът е писмо, което  Камен Плочев е изпратил  до Народното събрание, с което е поискал актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, заради задължения към здравни каси извън страната. С това, по думите на министъра,  управителят на НЗОК е нарушил процедурата, тъй като не е уведомил Надзорния съвет на Касата и министъра за това писмо.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни пред журналисти, че професор Камен Плочев първоначално е отрекъл пред него да е подписвал подобни писмо. След като министърът е показал самото писмо, професор Плочев е казал, че подписът му е фалшифициран, а след това стигнал до извода, че той го е подписал без да е прочел какво точно подписва.

Първо ме излъга. Второто нещо - нарушава цялата законова уредба, та това е недопустимо. При което аз очаквам, разбира се, да си подаде оставката, а той всъщност тръгва да обикаля из парламентарните групи.

Задълженията към чуждите здравни каси, за които се пише в писмото, са в размер на над 271 милиона лева. От здравното ведомство са провели разговори и с основните каси, към които страната ни дължи пари. Това са немските, френските, австрийските каси и с тях са подписани споразумения за разсрочени плащания.

Създали сме цялата организация. Няма никакво напрежение. Не мога да разбера кой го подучи и какво цели с това нещо. 

Следващата сряда в здравната комисия на парламента ще бъде изслушан управителят на Здравната каса професор Камен Плочев. Припомняме, че Народното събрание е органът, който назначава и освобождава управителя на Здравната каса.


Депутатът от БСП Славчо Велков заяви пред журналисти в парламента, че управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев е бил заставен сам да си подаде оставката:

Днес чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното – предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай ние имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор, заяви депутатът Славчо Велков, но отказа да каже кой е този високопоставен политик.