Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Кацаров: Искането на оставка на Плочев е недопустима намеса на изпълнителната власт в законодателната

Проф. Плочев съвсем основателно и закономерно иска актуализация на бюджета на НЗОК, смята той

д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Поисканата оставка на управителя на НЗОК е недопустима намеса на изпълнителната власт в законодателната, защото председателят на Касата се избира от Народното събрание. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Искането на оставка от страна на министър е натиск върху независимата Национално здравноосигурителна каса и върху парламента, добави той.

Правилно е да бъде поискана актуализация на бюджета на НЗОК от Народното събрание, посочи д-р Кацаров и добави:

Това е органът, който приема бюджета на НЗОК, а и това е органът, който го е избрал. Така че е съвсем закономерно да се обърне точно към този орган. Що се отнася до основателността на неговото искане, смятам, че не само има основание, но, според мен, трябва да поиска актуализация с поне още 100 млн. Основанието на проф. Камен Плочев да поиска актуализация на бюджета е това, че НЗОК дължи на европейски здравни фондове 260 млн. лв. към 31 декември 2017 година. Те са провели преговори със здравни фондове и с болници, които са отказали да разсрочат плащанията и искат незабавно изплащане на дължимите суми. В бюджета на НЗОК за 2018-а година са предвидени едва 73 млн., т.е. те са крайно недостатъчни. Отделно от това, НЗОК дължи около 130 млн. лв. неразплатена, но извършена дейност на болниците. Т.е. минимум 330 млн. лв. му трябват допълнително. Той съвсем закономерно иска актуализация.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна