Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Столовете в здравеопазването обикновено са електрически, а НЗОК е колос на глинени крака

Здравният фонд е на изкуствено дишане, според експерта

| обновено на 19.02.18 в 10:06
Снимка: Ани Петрова, БНР

За да се решат проблемите в Здравната каса, са нужни реални реформи, а политическото говорене трябва да отстъпи на икономическата експертиза. Това коментира в предаването "Преди всички" Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика. Шарков обясни, че актуализация на бюджета има всяка година, но никога още през февруари. Той допълни, че дълговете за чужди болници никога не се изплащат и това е само един от трайните бюджетни проблеми на Касата. 

Това, че финансист управлява здравеопазването, е добре, защото разбира финансовите процеси, но едно е да изчисляваш финансово нещата, а друго е да си политик.

Министерство на здравеопазването иска сериозна икономическа сила и здрава ръка, но изисква и съответното политическо говорене. Проблемът в случая е, че министерството бива заливано непрекъснато със скандали като така наречения "мораториум за иновативни медикаменти" преди Нова година, а сега започнаха болниците една по една да протестират. Проблемите са генерирани в годините, просто в момента като подводни мини избухват неща, които са зарити преди две-три години, тоест проблеми, които са назрявали и не са били решавани, в момента започват бавно да изплуват на преден план. 

Здравният фонд не издържа всяка година. Той е на изкуствено дишане, добави още Шарков:

Всяка година той се съживява и в края на годината започва да умира. Една от възможностите в случая е наистина да се заговори за демонополизация, но не както в пенсионното осигуряване. Демонополизация значи от 8 процента, 1,4 или 6% да се преразпределят към фондове, 2% да останат като социален пакет в самата Каса, за да има реална конкуренция, защото иначе няма да има конкуренция.

В края на миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Националната каса проф. Камен Плочев. Плочев, който е избран от парламента, отказва да се оттегли. Той поиска актуализация на здравния бюджет и алармира за възможен проблем с дълговете на Касата към чуждестранни болници. 

Столовете в здравеопазването обикновено са електрически, а НЗОК е един колос, но е на глинени крака. Всяка година тези крака биват счупвани заради – от една страна, лошо управление, от друга страна – лоша приемственост.

По-рано днес пред bTV управителят на Здравната каса Камен Плочев потвърди, че няма да подаде оставка и подчерта, че единствено Народното събрание може да му я поиска.

Цялото интервю с Аркади Шарков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна