Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ: 2,6 милиона бебета не доживяват първия си месец всяка година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Смъртността при новородените остава притеснително висока в световен мащаб, но най-вече в бедните страни. Всяка година 2,6 милиона бебета не доживяват първия си месец, се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Евронюз и Би Би Си. 
Бебетата, родени в Пакистан и Централната Африканска република имат най-малък шанс за оцеляване, а най-много новородени оцеляват в Япония, Исландия и Сингапур. Осем европейски страни са в първата десятка на местата с най-ниска детска смъртност, България е на 141-во място. 
Според УНИЦЕФ основните причини за смъртта на новородените е преждевременното раждане, усложнения по време на раждането, както и инфекции по време на бременността. От организацията отбелязват, че голяма част от смъртните случаи при бебета могат да се предотвратят с добре обучени акушерки, достъп до дезинфектанти и чиста вода, както и кърмене още в първия час от раждането и контакт "кожа до кожа". 
За сравнение в Норвегия, която е на осмо място по ниска детска смъртност, 218 сестри и лекари обслужват десет хиляди души, докато в Сомалия съотношението е 1:10 000. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна