Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Бойчев: Министерството на здравеопазването и НЗОК трябва да работят в синергия

Румяна Тодорова: Със скандал не се решават никакви проблеми, особено в здравеопазването

Боян Бойчев
Снимка: Кирил Чобанов

Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да работят в синергия, а това, което се наблюдава, е едно излишно противопоставяне на позиции, при което крайният резултат не е добър за здравеопазването. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Боян Бойчев, представител на Асоциацията на индустриалния капитал и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Бойчев обясни как са натрупани задълженията на НЗОК:

Задълженията на НЗОК са натрупани чрез задължения към други каси на територията на Европейския съюз, които се формират основно от две пера. Едното е за лечението на български здравноосигурени лица в чужбина при условие, че подобни грижи и процедури не могат да бъдат направени в България. Второто е свързано с оказването на спешна помощ на български граждани, пребиваващи в конкретните държави на Европейския съюз.

Със скандал не се решават никакви проблеми, особено в здравеопазването, каза за "Хоризонт" Румяна Тодорова, бивш шеф на НЗОК: Румяна Тодорова

Не съм очаквала такъв скандал. Познавам по-добре господин Ананиев, който е един изключително уравновесен човек, който блестящо познава финансовите процеси в страната, но е много трудно да се работи в здравноосигурителните системи. От една страна това не е чиста медицина, а от друга страна не е чиста математика и счетоводство. Много знания трябва да има и много процеси да се извършват. Човекът, който се занимава с това, трябва да познава блестящо системата, да познава всички подводни камъни, които са вътре, за да може да се справи.

Относно писмото, искащо актуализация на бюджета на НЗОК, Тодорова заяви:

Ако бях на мястото на професор Плочев, бих обсъдила въпроса за бюджета на НЗОК много остро и настоятелно първо с Надзорния съвет. Нека Надзорният съвет да излезе с това тревожно писмо до парламента, но сега вече е много късно. Тревогата трябваше да бъде вдигната, когато се правеше бюджета на НЗОК.

Цялото интервю с Румяна Тодорова и Боян Бойчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна