Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК призова за "свежи петролни инвестиции" от 10 трлн. долара до 2040-а за посрещане на глобалното търсене

Петролната индустрия се нуждае общо от най-малко 10 трлн. долара под формата на свежи инвестиции до 2040-а година, за да бъдат заменени намаляващите разработвани находища и за да се осигури адекватно предлагане, което да посрещне търсенето от увеличаващото се население на света, съобщи във вторник министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил бин Мохамед ал Мазури, съобщава агенция MarketWatch.

По време на конференция "Международна петролна седмица" в Лондон Ал Мазури, който през 2018-а година е и председател на ОПЕК, призова за повече инвестиции, тъй като петролният пазар започва да възстановява баланса между търсене и предлагане след години на свръхпредлагане.

2018-а ще бъде интересна година, като ние очакваме да се постигне баланс на пазара между търсенето и предлагането, и най-важното, да станем свидетели на някои значителни инвестиции, които да навлязат в сектора, посочи президентът на ОПЕК.

Става дума за около 22 години до 2040-а и ние знаем, че отнема около пет години от вземането на решение за инвестиране до финализиране на даден проект. Ние от ОПЕК желаем ревностно да видим подобно възстановяване на петролния пазар и да работим с всички в тази посока,отбеляза той.

Ал Мазури също така каза, че има "стремеж" ОПЕК и групата страни - производителки като Русия, които не участват в картела, да продължават да си сътрудничат и след 2018-а година.

Междувременно цените на петролните фючърси се движат в противоположни посоки по време на търговията във вторник. Фючърсите на петрола сорт "брент" с доставка през април се понижават с 0,65% към 65,23 долара за барел главно като реакция на известно поскъпване на американския долар на валутния пазар.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март нарастват с 0,79% към 62,17 долара за барел в резултат на информации за намаляване на доставките на ценното гориво от Канада за САЩ поради ограничен капацитет на важния петролопровод "Кийстоун".

Това означава, че петролът сорт "брент" вече се търгува с ценова премия, когато е малко под 3 долара за барел, след като в началото на годината американският лек суров петрол беше по-евтин с над 7 долара за барел.

По-малката ценова премия между двата типа петрол означава, че за потребителите в Северозападна Европа е по-малко привлекателно да внасят суров петрол от САЩ. В същото време ценовите премии за добивания петрол в Северно море вече се намират в многомесечни дъна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна