Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фючърсите на индекса "Дау Джоунс" се понижават с близо 200 пункта преди старта на търговията на Уолстрийт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фючърсите на фондовия индекс DJIA се понижават с близо 200 пункта (с 0,75%) преди старта на реалната търговия на Уолстрийт във вторник, като на този етап американските инвеститори, които се завръщат на пазара след дългия уикенд за Деня на президента, не виждат причини за сериозни покупки на акции на фона на днешното поскъпване на долара и на доходността на държавните облигации на САЩ.

Индексът на щатския долар спрямо останалите шест основни валути се повишава с 0,52% към 89,66 пункта, отскачайки от тригодишните дъна, достигнати в края на миналата седмица около 88,25 пункта, с оглед на подновено нарастване на доходността на американските държавни облигации.

Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се повишава към 2,92% с нов поглед към неотдавнашния 4-годишен връх от 2,944% и към ключовата психологическа бариера от 3,00%. Вниманието на инвеститорите е насочено в най-голяма степен към предстоящите до края на седмицата серия аукциони за емитиране на нов американски държавен дълг за цели 258 млрд. долара. Само в рамките на днешния ден се очаква да бъдат пласирани краткосрочни три и шестмесечни книжа за общо 151 млрд. долара. До края на седмицата Министерството на финансите ще предложи за продажба и нови 2-годишни книжа за 28 млрд. долара, 5-годишни книжа за 35 млрд. долара и 7-годишни облигации за 29 млрд. долара.

Според редица анализатори резултатите от тези аукциони ще представляват важен индикатор за международния инвеститорски апетит към американски финансов активи на фона на подновените в последно време притеснения около раздуващия се фискален дефицит на САЩ.

Това напрежение преди предстоящите огромни по размер аукциони за емитиране на нов дълг от страна на САЩ, в комбинация с повишаващата се доходност на американските облигации и предпазливото поскъпване на долара изглеждат като добра предпоставка за негативен старт на търговията на акции на Уолстрийт. Поради това изглежда не е изненадващо, че фючърсите и на трите основни фондови индекса се намират на червена територия на извън борсовата търговия.

Фючърсите на индекса DJIA се понижават с 0,7% (спад с 185 пункта), на широкия индекс S&P500 – с 0,5% и на технологичния индекс Nasdaq100 – с 0,55% по-малко от час преди старта на реалната търговия на Уолстрийт (от 16:30 ч. наше време). Трябва обаче да се има предвид, че през миналата седмица индексите DJIA и S&P500 нараснаха с по 4,3%, а индексът Nasdaq Composite – с цели 5,3%, парирайки голяма част от солидните загуби, регистрирани през предходните две седмици.

Трябва да се има предвид, че сериозните трусове на фондовите борси от края на януари и началото на февруари бяха провокирани до голяма степен именно от повишаващата се доходност на американските държавни облигации. От една страна, по-високата доходност на облигациите може да увеличи цената на корпоративните заеми, което би било негативно за акции на компаниите, търгувани на Уолстрийт. От друга страна, повишаващата се доходност може да направи американския дългов пазар по-конкурентен за инвеститорите от пазара на акции на Уолстрийт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!