Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската болнична асоциация: НЗОК дължи пари и на болници в България, а не само в чужбина

Снимка: БГНЕС

Здравната каса дължи пари и на болници в България, а не само на чуждестранни клиники. Това заявиха от Българската болнична асоциация и сдруженията на общинските и частните болници в обща декларация, изпратена до президента, премиера и парламента.

За последните три години за проведено лечение на здравноосигурени българи НЗОК дължи сумата от над 122 милиона лева, без да се брои законната лихва за просрочените плащания, се казва в декларацията. В нея се настоява, когато депутатите разглеждат въпроса със задълженията на Здравната каса към болници в Европейския съюз, да се вземе предвид, че българските болници са също европейски, а работещите медици и лекуващите се пациенти също са европейци.

Обръщаме се към депутатите на Извънредния събор на Българския лекарски съюз с предложение да разгледат въпроса с неизплатените от Здравната каса средства за болнична помощ и да преценят дали решаването му да не бъде поставено като условие за подписване на новия Национален рамков договор, пише още в декларацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!