Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет прие План за противодействие на тероризма

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет прие с пълно единодушие План за противодействие на тероризма, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Кристина Лазарова – директор на Дирекция „Сигурност“ към Столична община. В него влизат нови мерки за реакция при евентуален атентат. 

Това, което налага изготвянето на такъв план в този момент, е приемането в края на миналата година на нов национален план от Министерския съвет. В изпълнение на този национален план и в изпълнение на Закона за противодействие на тероризма трябва всяка община да изготви свой такъв план за противодействие на територията си.

По думите на Лазарова най-уязвимите места в столицата са обичайните, които са валидни за всеки град – местата със струпване на много хора – търговски центрове, спортни зали и съоръжения, паркове, метрото, транспорта, летището, централна авто и жп гара. Тя посочи, че и столичният Метрополитен също ще имат актуализиран план.

Ако нещо се случи в метрото, хората не трябва да бързат да излизат от вагона, да изпълняват инструкциите и да запазят самообладание.

Лазарова каза още, че също всички учебни и детски заведения на територията на всяка община трябва също да изготвят също собствени такива планове, за да бъдат подготвени за различни ситуации.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени