Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в Кюстендилско не могат да се договорят с Перник за извозването на боклука

Снимка: БГНЕС

Общините в област Кюстендил, които от началото на годината останаха без сметища, все още не са се договорили с община Перник за използване на тамошното депо за отпадъци. Причината са високите изисквания и таксата за депониране, която допълнително оскъпява услугата.

Нито една от шестте общини - Бобовдол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново и Кюстендил не е сключила договор с община Перник, за да ползва част от капацитета на депото за отпадъци там, казаха от администрацията на миньорския град. Според разпореждане на екоминистерството, предоставило 10% от квотата си, тези общини могат да докарват боклука си да се сепарира и депонира на регионалното в Перник.

За общините, които ще докарват боклука си в Перник, ще има специален график. Автомобилите трябва да са вариопреси, Евро 4 клас, с определен тонаж, да се движат по определен маршрут, с определена екологичност и да се спазват всичките условия и по определени часове. Ще се изисква и всеки камион да представя бележка, че точно този товар е сепариран от лицензирана фирма и какво количество се изпраща за депониране. Отделно от това ще се прави втори контрол на самия вход на регионалното депо в Перник, където ще се измерва боклукът, който се кара.

Община Перник е наложила и допълнителна такса от 5 лева на един тон боклук - с тези средства ще се поддържат пътищата, които ще се амортизират допълнително. Тези условия са доста неприемливи и оскъпяват транспортирането и депонирането на боклука до депото в Перник, казаха кметове от Кюстендилския регион. Те ще търсят друг вариант за депониране на отпадъците, след като сметищата на общините им бяха закрити от 1 януари т.г. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени