Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България в потури, но с цилиндър"

Новата книга на Петя Александрова "България в потури, но с цилиндър" събира малко известни случки и преживявания на първите ни писатели и държавници: Добри Чинтулов, П. Р. Славейков, Цветан Радославов, Иван Вазов, Стефан Стамболов, Атанас Буров. За предаването "Хоризонт до обед" Петя Александрова сподели:

"Когато правих първия том на тази книга преди две години, попитах издателите какъв обем долу-горе им върши работа, за да не е книгата твърде дебела. Така първият том стана с 50 и вторият - с 50. Няма да има за следващ.
Всъщност, не съм се старала по някакъв предварителен замисъл да избирам темите. Водих се единствено понякога от случайността, от женския си усет, от възможността да надникна в архивите. /.../ Много случаен е този подбор, но издава, че, първо, аз съм жена, обичам подробностите, обичам детайлите, обичам надничането в домашните дела на хората, които често пъти ги характеризират най-добре. Личи си навярно, че съм и литератор, защото много често героите на тези истории са писатели".

"Книгата обаче започва с история за Добри Желязков - Фабрикаджията, чиято фабрика в Сливен още съществува, но в окаяно състояние.
Забавачниците у нас са били направени по немски тертип в началото на 20 век, но са били посрещнати негативно, защото оставят жените свободни, а децата им на друг", издаде още Александрова.

"Друга промяна в мисленето на българина е изчезналият обичай за събирания за пеене и танци през зимата. Танците дори били толкова енергични, че паркетът във Военния клуб веднъж бил счупен след хоро".

Интервюто с Петя Александрова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна