Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството оттегли Истанбулската конвенция, парламентът отхвърли предложението на БСП за референдум

| обновено на 07.03.18 в 19:03
Снимка: БГНЕС
Правителството отмени решението, с което в началото на годината прие Конвенцията на Съвета на Европа срещу домашното насилие, по известна като Истанбулската конвенция. Документът се оттегля от парламента, където е внесен за ратификация. Премиерът Бойко Борисов обясни, че това се прави, за да се успокои общественото мнение и заради негативните реакции на коалиционните партньори, православието и мюфтийството.

"Ние сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска. Сега, много внимателно и Конституционният съд ще се произнесе по тази тема, може да е спокойно, когато са оттеглени да водим дебати или да преценяваме кое е правилно и кое не, за да може в спокойна политическа, обществена атмосфера да се претегли всичко, което е "за" и "против". С този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвинявани", каза премиерът Борисов.


Междувременно стана ясно, че референдум за Истанбулската конвенция няма да има. Със 121 гласа депутатите отхвърлиха предложението на БСП за провеждане на национално допитване с въпрос "Против ли сте НС да ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция“. Оспорваният дебат продължи близо два часа.

По време на обсъждането напрежението в залата ескалира и се стигна до размяна на остри реплики между Корнелия Нинова и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обвини левицата, че вместо да се съобрази с решението на премиера да оттегли Конвенцията е свикала протест пред Министерския съвет.

"Вие отново искахте да създадете едни условия за заиграване със страховете на хората. Не - няма да го допуснем това да се случва, защото вие не предлагате алтернативи, а вие може само да създавате хаос“.

Корнелия Нинова отговори:

"Днес се провежда свободен и демократичен протест срещу правителството на Борисов. И вие наричате това задкулисно сваляне на правителството“.

От ДПС обявиха, че няма да подкрепят искането за референдум. Хамид Хамид каза: „Не всичко подлежи на референдум. Това оръжие на пряката демокрация се превръща в евтин начин за търсене на популизъм и политически дивиденти“.

Като загуба на време определи дебатът и Славчо Атанасов от Обединени патриоти.

От звуковия файл можете да чуете целите репортажи на Мария Филева и на Цветелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна