Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според доклада за европейския семестър на ЕК:

България вече не е в процедура по прекомерни макроикономически дисбаланси

Калоян Стайков: Трябва да се отдели доста по-сериозно внимание на регионалните различия в страната

| обновено на 07.03.18 в 18:06
Снимка: архив
България продължава да изпитва макроикономически дисбаланси, но те не са прекомерни, обяви Европейската комисия, която публикува националните доклади за специфичните препоръки за страните членки. Реално това е една категория по-ниска степен при оценката на проблемите на държавите. Все още България обаче има още много работа, заяви еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси:

"България беше поставена в категорията на прекомерни дисбаланси през 2015 година поради слабости на финансовия сектор и много висок корпоративен дълг. По всички фронтове е постигнат напредък, но предизвикателствата остават!"

Препоръките всъщност са свързани по-скоро с продължаване на работата, която се случва още от 2015 година. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика: Калоян Стайков

"Знаете, имаше доста доклади на тема качество и стабилност на банковия надзор, включително от Международния валутен фонд и Световната банка. Виждаме сега препоръките на Европейската комисия, които като цяло отчитат напредъка, който е постигнат, но се обръща внимание на това, че все още има какво да се свърши, но това е нормално. Все пак е необходимо технологично време, за да се направят всички реформи там. При всички положения финансовият сектор се справя доста по-добре".

Опасността от увеличаване на неравенството и продължаващото обедняване е оценена като "критична" от EK.  Най-богатите 20% от хората у нас са 8 пъти по богати от 20-те процента най-бедни, се казва още в документа. Въпреки че пазарът на труда е изваден от критичните показатели, тъй като безработицата е на исторически ниски нива, все още остават множество проблеми. Липсва ясна обосновка как се определя минималната работна заплата и дали тя не води до допълнителен риск от загуба на работа в най-бедните региони. Икономиката расте, но не с толкова добри темпове, колкото са необходими, за да приближим икономическото си развитие до средните за Европа нива.

На регионалните различия в страната трябва да се отдели доста по-сериозно внимание, допълни още Калоян Стайков:

"Очевидно политиката, която беше използвана до момента, не дава необходимия резултат. Една от конкретните препоръки е свързана с минималното заплащане. Там трябва да се върви в някаква друга посока".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!