Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Георгиев е новият председател на Комисията за противодействие на корупцията

БСП постави под съмнение независимостта на номинирания от ГЕРБ кандидат

| обновено на 08.03.18 в 14:23
Пламен Георгиев беше избран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество
Снимка: БГНЕС


Със 148  гласа "за", 66 против и четирима въздържали се Народното събрание избра Пламен Георгиев за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. След като бе избран Георгиев обеща до седмици първи резултати в борбата с корупцията:

Корупцията е наистина негативно явление, но има начин да се бори и съвсем скоро, буквално до седмици, очаквайте нови и нови резултати и то много сериозни. Просто започваме много сериозна борба с корупцията. Този един месец, който беше преходен период, ние го използвахме и ще видите, че няма значение нито цвят, нито нищо. 

Георгиев беше номиниран от ГЕРБ и "Обединени патриоти". В надпреварата за поста той изпревари Николай Николов, издигнат от БСП, който получи единствено подкрепата на левицата.

По време на дискусиите преди гласуването от БСП поставиха под съмнение независимостта на Георгиев. Кристина Сидорова - заместник-председател на антикорупционната парламентарна комисия припомни част от професионалната биография на Пламен Георгиев като прокурор и заместник-министър:

"Като част от специализирания екип за корупционни престъпления, сред делата, по които работи господин Георгиев, са тези за "Софийски имоти", завършило с оправдателна присъда. Тези срещу кмета Хасан Азис, върнато от съда за доразглеждане. Да не забравяме знаковото и показателно дело за кабинета "Борисов-1" - така известният скандал "Ало, Ваньо", който беше емблема на вашето управление тогава, също завършило с оправдателна присъда". 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна:
Той започва без доверие, след като има съмнения за неговата обективност. Няма как по този начин да се справим с проблема "корупция.
От ГЕРБ остро възразиха на подобни изказвания и ги нарекоха внушения. Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов каза:
Аз пожелавам на всяко едно управление да се ползват хора, които действително имат съответната компетентност и са работили реално за борбата срещу престъпността и организираната престъпност.
Данаил Кирилов - председател на Правната комисия и депутат от ГЕРБ, остро възрази на тези изказвания и ги нарече внушения: 
Нашият кандидат е достоен! Работил е професионално! Работил е като прокурор в специализираната прокуратура и административен ръководител! Работил е като ръководител на десет прокурори и агенти от ДАНС по разследване на множество престъпления.

Някои от партиите в бившия Реформаторски блок и техни колеги от десни формации изразиха несъгласие с евентуалния избор на Пламен Георгиев за председател на комисията. "Да, България“, "Демократи за силна България", БЗНС, партия "Зелените" и партия ДЕОС смятат, че Георгиев, номиниран от ГЕРБ, е доказал, "че е политическа проекция на рушителите на българската държавност". С него начело комисията ще се превърне в оръжие срещу неудобните на властта, подчертават още десните формации.

Комисията за противодействие на корупцията беше създадена в края на 2017 година по силата на Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта. Парламентът избира председателя, след което той посочва екипа си - един заместник и трима членове. Мандатът ѝ е шестгодишен.  Преди ден двамата кандидати за поста  представиха концепциите си пред депутатите от Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси. При изслушването те подчертаха, че залагат на превенцията и обещаха да спазват дистанция от политическите сили. 

Да разпишем един такъв, наш модел, който да гарантира, че няма да има "лов на вещици", който да бъде прозрачен, явен. Разбира се, далеч съм от мисълта, че борбата с корупцията ще бъде лесна! Това е една сложна задача, каза тогава Георгиев. 

Николай Николов, издигнат от БСП, заяви: "Изключвам външна, изключвам и вътрешна намеса по отношение на тяхната работа. Аз виждам своята роля, място и значение като пръв сред равни. За мен най-важното в сферата на борбата с корупцията е създаване на среда обществена, среда превантивна". 

Репортаж по темата може да чуете от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени