Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караянчева: Да не забравяме, че празникът тръгва от желанието ни да се трудим наравно с мъжете

Снимка: БТА

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева припомни историята на Международния ден на жената от преди 161 години, когато шивачки в Ню Йорк излизат на протест, за да защитят правото си да носят панталони на работното място. Първият международен протест в подкрепа на правата на жените да гласуват наравно с мъжете се провежда 57 години по-късно в няколко европейски града.

Караянчева припомни, че през 1977 г. Генералната асамблея на ООН обявява 8 март за официален ден на жената:

"Днес ни е лесно да кажем, че всеки ден трябва да е ден на жената. Това не бива да ни пречи да признаем, че много от правата на жените са били трудно извоювани през годините и далеч не навсякъде, дори и днес. Искам да поздравя всички дами с осми март! Бъдете здрави, нежни, красиви и вдъхновени, но нека да не забравяме, че празникът тръгва от желанието ни да се трудим наравно с мъжете. Затова нека да отбележим празника на жената с успешен труд в Пленарна зала. Честит празник на всички".

Поздравление за 8 март публикува на страницата си във Фейсбук и премиерът Бойко Борлисов. Обръщайки се към дамите, той пожелава да са ценени, обичани и уважавани, все така борбени и силни. Здраве и много любов, пожелава още премиерът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!