Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български общественици и интелектуалци в отворено писмо: Вековните връзки между нашите църкви и народи са далеч по-важни от моментните политически изкушения

Разговорите на президента с руския патриарх не са били засекретявани, стенограма не е водена

От ГЕРБ настояха Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата си с патриарх Кирил

| обновено на 08.03.18 в 18:27
Румен Радев и руският патриарх Кирил
Снимка: БГНЕС

Разговорите на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил и водената от него делегация не са били засекретявани, нито е водена стенограма, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От там подчертаха, че българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев. 

В отворено писмо български общественици и интелектуалци изразяват огорчение, че Българската православна църква не е повдигнала въпроса за статута на македонската православна църква нито пред Константинополския патриарх Вартоломей в началото на януари, нито при приключилата миналата седмица визита на руския патриарх Кирил у нас. 
Писмото, подписано от 22-ма души, сред които академиците Георги Марков и Стефан Воденичаров, се заявява, че вековните връзки между нашите църкви и народи са далеч по-важни от моментните политически изкушения. Историкът акад. Георги Марков заяви пред "Хоризонт": 
"Искаме да се постави въпросът за премахване на схизмата над Охридската архиепископия. Когато беше службата на Желязната черква на Босфора, там нашият патриарх не постави въпроса пред Вселенския патриарх, а сега дойде Руският патриарх и пак не беше поставен този важен въпрос. Аз се надявам, че нашият Свети синод няма да се съобразява с настроенията в някои братски черкви. Известно е, че Сръбската православна църква е категорично против и трябва да се работи, тъй като Руската църква има влияние в православния свят и да се въздейства на Вселенския патриарх. Вселенският патриарх си има собствена позиция, която по-често съвпада с позицията на гръцката държава. Сложна е борбата. Трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на нашите братя от Вардарска Македония. Имаме моралния дълг да помогнем на Охридската архиепископия". 

По-рано днес парламентарната група на ГЕРБ излезе с настояване президентът да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх, за да отпаднат неяснотите какво е предизвикало острото изказване на главата на Руската православна църква. Тома Биков заяви:
"Поради високия обществен интерес да бъде разсекретена стенограмата от срещата, за да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това дали българската национална позиция е била една при премиера, друга при президента. Надяваме се президентът, като човек с ястребско поведение, като ястреб да е защитил българската национална позиция. Благодарни сме на руската армия, че е водила война в името на българската свобода, но в тази армия са участвали и българските опълченци, така, както са участвали и други националности“.

Руският патриарх Кирил посети страната ни по повод Националния празник 3 март, а преди да отпътува изрази огорчение, че българските власти приписват заслуги наравно с Русия и на други националности за освобождението ни. В сряда вицепремиерът Валери Симеонов нарече руския патриарх „второразрядно съветско ченге“, „агент на КГБ“ и “цигарен милиардер“. Депутатите от "Обединени патриоти" настояха той да се извини на Кирил. Днес и от ГЕРБ се разграничиха от изказването на Симеонов: 

"Това е преценка на вицепремиера, която е направил в качеството си на лидер на НФСБ, доколкото разбирам. Българското правителство няма такава позиция", заяви Биков.

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки подкрепи искането на ГЕРБ да се разсекрети стенограмата от разговорите на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил. От "Воля" са категорични, че вътрешните спорове при "Обединени патриоти" по казуса доказват нужда от законови промени, с които да не се допуска участие на коалиции в изборите:

"Вчера ни разиграват отново циркове! Единият е казал, че ще воюваме с Русия, а другият му казва да се извини! Ами, като имат такива непримирими противоречия, кое ги свързва в една коалиция?! Абсолютно ще подкрепим разсекретяването на тази стенограма, защото, ако там има недостойно поведение на който и да е, ние, българските граждани, сме длъжни да знаем!"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна