Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брегов, ИПИ: Конструирането на антикорупционния орган дава възможност за договаряне кой да не бъде "закачан"

Иван Брегов
Снимка: www.ngobg.info
Парламентарен интерес към борбата с корупцията трябва да се афишира, за да бъде удовлетворено както общественото недоволство, така и недоволството на нашите партньори от Европейския съюз. Реално обаче за борба срещу корупцията трудно можем да говорим. Основният орган, за да се справи едно общество с корупцията, е прокуратурата. При реформата на прокуратурата от 2015 обаче нито една политическа партия от представените сега в Народното събрание не изяви реално желание да реформира прокуратурата. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ Иван Брегов от Института за пазарна икономика. Според него изслушването за новия председател на антикорупционната агенция отново е заобиколило всички въпроси, свързани с прокуратурата, и занапред можем да очакваме както „възможност за предоговаряне на квотен принцип, така и кой да не бъде „закачан" от новата антикорупционната комисия".

„Дават се гръмки обещания. Дебатът приличаше малко на кампанията за избор на президент – да се присвояват правомощия от други органи, само и само да изтъкнем колко голям интерес имаме да се справим с нещо, по-скоро да си направим реклама“, обобщи впечатленията си Иван Брегов.

„Председателят няма това въоръжение за реална борба с корупцията", смята той.

По думите на Брегов, номинирането и изборът на състав на антикорупционния орган са били силно политизирани законодателно и в момента една доминираща политическа партия в Народното събрание благоприятства избирането на целия състав на мегакомисията:

„Когато изгубим опозиционния глас във всеки един орган, ние се превръщаме в тоталитарна държава. /.../ Начинът на конструиране на комисията, уви, много напомня начина на формиране на Висшия съдебен съвет. Част от разпоредбите в закона са директно преписани от Закона за съдебната власт и там се възпроизвеждат абсолютно всички порочни практики. Браненето на политическото статукво се видя и в избора на ВСС, и за председател на КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество)".

Като друга пречка в борбата с корупцията Брегов изтъкна факта, че гражданската конфискация до ден-днешен не е обвързана с наказателна отговорност.

„Ако новият председател на антикорупционната агенция беше разплел докрай случая „Ало, Ваньо“ около покойния вече Мишо Бирата, можеше не само да вкара политик в затвора, но и да взриви политическия модел, който поддържа настоящото статукво", посочи още Иван Брегов. 

Цялото интервю с Иван Брегов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!