Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Мутафчиев: Канонът е на наша страна - да изпълним обещанията си към Македонската църква

Петър Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

"Българската православна църква много по-лесно би изпълнила своите ангажименти, ако търси подкрепа от българското общество и държавност". Това заяви в предаването „Преди всички“ Петър Мутафчиев от Българско сдружението на родовете от Македония по отношение на искането от края на миналата година на Македонската православна църква към БПЦ за признаването на независимостта ѝ.

Той припомни, че по този повод е била създадена комисия в Светия синод. Според него тя трябва да поиска среща с Министерския съвет, външното ни министерство и президентството, за да запознае институциите с конкретните си намерения.

„Тя трябваше да започне да преговаря с останалите православни църкви, т.е. ние да бъдем един посредник за каноничното признаване на Македонската православна църква. Във връзка с това бяха нашите очаквания за посещението на архиереи на Българската православна църква в Истанбул и участието в тържествата по случай 140-годишнината от Освобождаването на България на руския патриарх. Това са две важни срещи между висши клирици, които могат да помогнат в този процес. За съжаление, ние не можахме, и българското общество, да разбере какво точно е станало и каква е позицията както на вселенския патриарх, така и на руския патриарх. Аз също се учудих и от мълчанието на медиите по този въпрос“.

Мутафчиев подчерта, че страната ни не е съгласна с позицията, че този въпрос трябва да се разреши между Сръбската и Македонската православна църква:

„Канонът е на страната на това ние да поемем ангажимент и да изпълним своите обещания към Македонската православна църква. От 1968 г. стои този въпрос открит. Поради подобни и политически, и църковни пречки той не може да бъде решен“.

Петър Мутафчиев оцени посещението на премиера Бойко Борисов в Македония положително: „Това, което стана, е в интерес на заздравяване на отношенията между България и Македония“.

Тази вечер Македонският научен институт организира Лектория на тема „Отношенията между Българската православна църква и Македонската православна църква”.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!