Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините предлагат законови промени, улесняващи поддръжката на язовирите

Силвия Георгиева: Многобройни малки язовири бяха прехвърлени на общините без ресурс за поддръжката им

Язовир в Хасковско
Снимка: БГНЕС

Общините ще предложат на централната власт създаването на работещ механизъм, който да обезпечи безопасната експлоатация на язовирите. Това заяви в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева. Днес парламентът е домакин на среща по инициатива на НСОРБ по две основни теми – сигурността на хората в малките населени места и състоянието на язовирите след обилното снеготопене.

"Общините са собственици на малко над 4500 язовира, а над 2000 от тях са малки водни обекти, които нямат капацитет на язовири, но се водят язовири и ние носим за тях същата отговорност, каквато носим за един много голям язовир", поясни Георгиева. По думите ѝ, с промените в Закона за водите от 2016-а на общините са били наложени тежки и непосилни отговорности за управлението на всички тези язовири: 

"Защото има разлика дали язовирът е с размерите на една стая, или на едно населено място. Независимо от размерите ние сме длъжни да му назначим оператор, да контролираме ежедневно състоянието на водната маса в него. И ако ние нямаме никаква потребност от този язовир, ние не можем да го изпразним и той да престане да съществува. Повечето от тези обекти са празни".

За целта от Сдружението на общините са подготвили проект за изменение в Закона за водите, който прецизира класификацията на язовирите на големи и малки и на такива с различна степен на опасност.  Предложенията регламентират и възможностите за извеждане от експлоатация на неизползваните водни обекти. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна