Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският президент сравни членството в ЕС с окупация

Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда сравни членството на страната си в Европейския съюз с окупацията и от Русия, Австрия и Прусия, предаде АФП, позовавайки се на местни медии.

Той казал, че и днес е както по време на 123-те години между 1795-а и 1918 г., когато поляците даваха отчет на окупационни сили „в далечни столици и те вземаха решения вместо нас …  и всъщност ние работехме за други“.

Говорейки на проява в Югозападна Полша за отбелязване на 100-годишнината от връщането на суверенитета след Първата световна война, Дуда каза: „Ние имаме суверенна и независима Полша, в която аз вярвам, ще се живее все по-добре. Говорете за това на децата си“.

Той се обърна към хората които, смятат ЕС за по-важен от Полша с думите, че „всички трябва да помнят 123-те години на разделение“, когато страната отговаряла пред окупационни сили.

„Хората тогава може да са казвали, че може би е по-добре да няма повече кавги, въстания, че най-накрая има мир… Но бързо разбрали, че … не решаваме ние, а някъде далеч, в далечни столици решават вместо нас, вземат парите, спечелени от нас с труд и че всъщност ние работим за други“, казал Дуда.

Полша, който през 2004 г. се присъедини към ЕС, е най-големият нетен получател в съюза на средства от еврофондове - около 10 млрд. евро годишно, посочва АФП.

Дуда бе избран за президент през 2015 г. като кандидат на управляващата сега консервативна партия „Право и справедливост“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!