Волжка България – средновековната врата между Изтока и Запада

След разпада на Стара Велика България на Кубрат, неговият втори син Котраг поема на север начело на прабългарското племе котраги. Установява се по поречието на Средна Волга и към 660 г. основава Волжка България. Следи от нейната история днес грижливо се пазят и изучават в Българския историко-архитектурен музей-резерват в Татарстан.

Снимка
Смята се, че Котраг (или Кодраг) е легендарна фигура. За него се споменава косвено във византийските хроники, но засега достоверни писмени източници за съществуването му не са открити
, разказва заместник-директорът по науката на музея Андрей Фасхутдинов. Мястото, което избират българите, е много комуникативно, благодарение на големите реки и търговските пътища, преминаващи оттук. Появяват се големи икономически, културни и политически центрове и се формира своеобразна врата между Изтока и Запада. За разлика от Дунавска България, която през 864 г. приема християнството, във Волжка България през 922 г. при хан Алмуш за официална религия е обявен ислямът.

Главната джамия, ХІІІ в.
Част от населението обаче продължава да изповядва древните езически религии, а има и християни. За приемането на исляма голяма роля изиграват активните икономически и културни връзки с вече мюсюлманизираната Средна Азия. Предполага се, че първите българи, приели исляма, са търговци и пътешественици. Малкото минаре и Черната палата
После постепенно ислямът се разпространява сред различните племена. Това оказва влияние и върху писмеността, използвана от волжките българи, разказва Андрей Фасхутдинов:

Бялата джамия
Преди приемането на исляма те използвали руническа писменост. В музея ни се пазят предмети с руни, най-често отделни знаци. Докъм XII-XIII в. те са използвани като знаци на занаятчийските гилдии, например на грънчарите (поставяни на дъното на керамичните съдове) или като родови знаци. След приемането на исляма се разпространява писменост на базата на арабската азбука, която се ползва тук до 20-те години на ХХ век, т.е. до идването на власт на болшевиките.

Музеят на българската цивилизация в Болгар пази най-големия в света печатен Коран с тегло 800 кг и размери 2 м х 1,5 м (затворен).
Волжките българи са единственият народ, дал решителен отпор на монголците при прочутата „овнешка битка“ през 1223 г., обяснява Фасхутдинов:

„Волжките българи излизат на Волга” – художник Ю.Б. Висогорски
Тази битка между българите и монголската армия се развива в района на Самарска Лука по течението на Волга. Научавайки за планираното нападение на монголците, при идването им българите имитират отстъпление, като вкарват врага в предварително подготвен капан. Чрез тази военна хитрост българите нанасят съкрушителен удар на монголците, които се спасяват с бягство. Но мнозина от тях попадат в плен. След края на битката българите разменят пленените монголци за овни, което за монголската армия е огромен позор. Това сражение остава в историята като „овнешка битка“.

Бойна брадва и върхове на стрели, ХІІІ-ХІV в.
Най-голям разцвет Волжка България бележи през XII в. и първата третина на XIII в. до 1236 г., когато е покорена от монголската армия:

Снимка
Волжките българи били изкусни търговци. Те търгували с много страни, стигайки до Китай. Развивали дейност в целия Сибир, откъдето носели ценни кожи, добивали вкаменели кости и бивни на мамути, а после ги продавали по пазарите на Болгар, в Европа и Азия. Стигали и до Бяло море на Северния ледовит океан, откъдето докарвали кожи и бивни на моржове. Развивали и високотехнологично занаятчийско производство за вътрешна консумация и износ. През XIV в
. тук се развивало производството на чугун, докато в Източна Европа такова се разпространява едва през XVI в. Археолозите са открили чугунолеярни работилници с пещи за топене, развивали температури 1000 и повече градуса.

Снимка
Българите правели изящни ювелирни изделия. Техните древни технологии и днес се ползват от татарите. Било е развито стъкларството. И, разбира се, българите били славни воини. Имали мощна армия, в основата на която била конницата, а тежковъоръжената пехота играела спомагателна роля
.

Волжките българи достигат и до високо ниво на духовна култура, наука и образование, посочва Андрей Фасхутдинов:

Снимка
Във Волжка България писмеността е била много широко разпространена, за което е способствала системата на обучение. И момчетата, и момичетата от малки се учели да четат и пишат в училища към джамиите. Значителен процент от населението било грамотно. Ислямът задължавал да се изучава арабски език. Но хората с по-високо образование учели и други източни езици. Смятало се, че образованият човек в Болгар трябвало да знае няколко езика
.

Снимки: bolgar.info

Още от категорията
Защо жителите на община Гърмен продължават да недоволстват срещу ромското гето

За конфликтите, които отнемат от човечността на обществото

Защо жителите на община Гърмен продължават да недоволстват срещу ромското гето в село Марчево – за това говорим с Димитър Димитров, ръководител на програма "Рома" в Институт "Отворено общество" в деня на протеста, който ни връща назад към конфликта през 2015 г. „Комуникацията между ромите и останалото население от с. Гърмен се нуждае от..

публикувано на 23.05.18 в 15:20

Мъж е в ареста, след като счупил вратите на шоковата зала в Добричката болница

Мъж е буйствал и заплашвал лекарите в спешното отделение на болницата в Добрич. Адвокатът на лечебното заведение е завел иск за имуществени вреди и за наказателна отговорност за нападение над лекарски екип. Около 21.00 часа във вторник мъж, придружаващ съпругата си в спешното отделение в Добрич, е настоявал тя да бъде прегледана веднага, блъскал е по..

публикувано на 23.05.18 в 15:16

Международни шофьори, наети от фирми във Великотърновско, са освободени от работа, без да си получат заплатите

Международни шофьори, наети от транспортни фирми в област Велико Търново, масово се оплакват в Инспекцията по труда, че са освободени от работа, без да си получат дължимите заплати и обезщетения. 22 400 лева са неизплатените заплати във Великотърновска област. Нарушенията са основно в транспортния бранш, посочи Невена Стефанова, директор на Инспекцията..

публикувано на 23.05.18 в 15:12

Вариант 1 беше изтеглен за втората задължителна матура на дванайсетокласниците

Вариант 1 от два възможни беше изтеглен за матурата за дванайсетокласниците, която е втората задължителна по предмет, избран от тях.  Днес и седмокласниците се явяват на изпит – на национално външно оценяване по математика. За тях беше изтеглен Вариант 2 от два възможни.  За втория задължителен изпит зрелостниците са избирали между..

обновено на 23.05.18 в 14:53
Движението на превозни средства със стари дизели двигатели ще бъде забранено по две натоварени пътни артерии на Хамбург.

Хамбург първи в Германия въвежда забрани за дизели

Властите в Хамбург обявиха днес, че ще забранят движението на някои автомобили с дизелови двигатели от две важни пътни артерии, с което пристанищният град става първият в Германия предприел подобна стъпка, предаде АФП. „Ограниченията за движение на стари дизелови превозни средства може сега да влезе в сила, както е планирано“, благодарение на..

публикувано на 23.05.18 в 14:45

13 души са пострадали при катастрофа между ТИР и автобус на АМ "Тракия"

13 души са пострадали при сблъсъка между ТИР и автобус на столичния градски транспорт на километър 3 на магистрала "Тракия" в посока София. Двама от пострадалите - мъж на 60 години и жена на 54 години, са с черепно-мозъчни травми и с опасност за живота, съобщиха от столичната болница "Света Анна". Там са настанени седем от ранените...

обновено на 23.05.18 в 14:29
Десислава Иванчева

Спецсъдът решава дали кметицата на столичния район "Младост" да бъде отстранена от поста си

За днес е насрочено заседанието на Специализирания наказателен съд по искането на прокуратурата кметицата на столичния район "Младост" да бъде отстранена от поста си. Оказа се, че Десислава Иванчева е продължила на ръководи общината, въпреки че повече от месец е "под стража" по обвинение в получаване на подкуп. От прокуратурата съобщиха, че тя е..

публикувано на 23.05.18 в 14:16