Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

67 поетични сутрини представя Недялко Йорданов в Националната библиотека тази вечер

Входът е свободенПремиерата на стихосбирката "67 сутрини" на Недялко Йорданов ще събере почитателите му днес от 18.00 ч. в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Събитието е част от програмата на клуб "Писмена" на авторитетната институция, отбелязват издателите от "Милениум". 

В премиерата се присъединява приятелят на поета и драматург - композиторът Хайгашод Агасян, за да съчетаят поезия и музика.

Стихосбирката на обичания от поколения автор излезе неотдавна и веднага се превърна в едно от най-търсените заглавия, отбелязват издателите. Тя се отличава от всички досегашни сборници на Недялко Йорданов по това, че поетичните късове в нея вече са били споделени с читателите веднага след създаването си. Томчето събира 67 произведения, които авторът пише в продължение на няколко месеца през изминалата есен и зима - по едно всяка сутрин, и веднага публикува в страниците си във фейсбук. Така стихотворенията светкавично добиват популярност и публиката отвръща с възторг на всяка творба. Огромен отзвук - от десетки хиляди харесвания и споделяния е имало стихотворението "Момчето, което...", посветено на тенисиста Григор Димитров.

Иначе темите са познати, по тях авторът неведнъж разсъждава - преосмисляне на миналото, критичен поглед към настоящето, надежда и страх за бъдещето на родината и младото поколение, размисли за живота и смъртта, за приятелството и любовта - всичко изречено със съвършения му мелодичен език.

Клубът "Писмена" на Националната библиотека съществува от година и половина и вече 25 именити наши автори са били негови гости. Сред тях са Георги Константинов, Валентина Радинска, Маргарита Петкова, Мадлен Алгафари, Милен Русков.


Горещи теми

Войната в Украйна