Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ритъм”: изложба с творби на художника с душа на музикант Едмонд Демирджиян

Едмонд Демирджиян
Снимка: БГНЕС
Галерия „Дебют” към Националната художествена гимназия „Илия Петров” представя изложбата „Ритъм” в памет на художника и музиканта Едмонд Демирджиян. Тя поставя началото на проекта „Европа през младите в изкуството” на фондация „Въпреки” по програма „Европа” 2018 на Столична община. Експозицията е и в памет на проф. Добри Палиев, създател на българската перкусионна школа, по случай неговата 90-годишнина. Инициатори на събитието са изкуствоведът Мария Василева и джаз-музикантът Христо Йоцов, който е и ученик на проф. Палиев.
Изложбата представя развитието на художника Едмонд Демирджиян, който е завършил Художествената гимназия и по-късно Националната художествена академия със специалност „Стенопис”. Той е и носител на американската награда на фондация „Полък-Краснер” за творци с особени заслуги в изкуството. Творбите му са излагани в редица самостоятелни изложби, както в България, така и в Рим, Ню Йорк, Виена, Брюксел, Стокхолм, Линц и други.
Изкуствоведът и куратор на събитието Мария Василева е и основател на фондация „Едмонд Демирджиян”, която освен да популяризира името и творчеството на забележителния художник, има за цел и да подпомага развитието на млади български художници и ежегодно дава награда за живописци.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени