Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка понижи основната си лихва до 7,25%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ) намали основния си лихвен процент с четвърт процентни пункта до 7,25%, цитирайки рекордно ниската инфлация в страната и отбеляза, че вероятно ще приключи до края на годината с цикъла на разхлабване на лихвените ставки, съобщава Ройтерс.

Съветът на директорите на банката взе решение да намали основната руска лихва до 7,25% от 7,25%, понижавайки по този начин ключовата си лихвена ставка за осми път от началото 2017-а година насам. За последно РЦБ намали лихвата с 25 базисни пункта до 7,25% на заседанието си през февруари.

"В настоящата икономическа среда Руската централна банка ще продължава да намалява основния си лихвен процент и ще завърши прехода към неутрална парична политика до края на 2018-а година", се посочва в официално изявление на банката след края на днешното заседание.

Това означава, че РЦБ може да придвижи ключовата си лихва по-близо до диапазона между 6 и 7 процентни пункта по-рано от първоначално планираното, тъй като инфлацията в страната се стабилизира под целевото ниво от 4 на сто.

Второто за настоящата година понижаване на основната руска лихва беше напълно очаквано, след като месец по-рано управителят на централната банка Елвира Набиулина обяви, че ще препоръча подобно намаляване на лихвения процент на заседанието през март.

РЦБ отбеляза, че годишната инфлация в Русия, която се понижи през февруари до рекордно ниски ниво за постсъветската ера от едва 2,2%, вероятно ще се увеличи през втората половина на 2018-а година и ще успее да се приближи до целевото ниво от 4 на сто.

Централната банка също така повтори своята прогноза за растеж на руския брутен вътрешен продукт с между 1,5% и 2,0% през настоящата година.

"Общият възглед на РЦБ за растежа на руската икономика остава непроменен. В същото време Централната банка леко повиши прогноза цена на петрола за своя базисен икономически сценарий", се посочва в днешното изявление на банката, но без да се цитират конкретни цифри.

Следващото заседание на борда на директорите на РЦБ е насрочено за 27-и април.

Руската рубла почти не реагира на днешното напълно очаквано решение на централата банка и дори отбеляза плахо поскъпване след края на заседанието. Щатският долар се понижава с 0,19% от 57,16 рубли към 56,94 нивото, докато еврото се търгува почти без промяна около 70,40 рубли.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна