Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата все още не е влязла в "Пирогов"

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата още не е влязла в болница "Пирогов" в контекста на проверките, които започнаха след разследване за дублиращи дейности в болниците и договори за апаратура. Това каза пред "Хоризонт" директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Той поясни, че отдават под наем помещение за образна диагностика и договорите са им изрядни.

200 легла в "Пирогов" винаги са в готовност да поемат пострадали при голям инцидент и преструктурирането на травматологиите и хирургиите няма да се отрази това, увери още проф. Балтов, като уточни, че заради специалния си статут болницата е задължена да поддържа този леглови резерв:

"Този резерв няма да бъде намаляван. Ние винаги сме готови да приемем тези пациенти. Не става дума за намаляване на легла, а за правилно и ефективно използване на тези легла."

Проф. Балтов не уточни с какви средства се постига обявеното увеличение на работните заплати, но посочи:чване на минималната работна заплата за санитарските длъжности и от него следва вдигане и на другите основни трудови възнаграждения. Няма как при минималната работна заплата, която в момента е 510 лева, един специалист по здравни грижи да взима 600. Това е обидно."

Балтов потвърди, че реални съкращения в „Пирогов“ няма да има. 

Специалисти от болница "Пирогов" днес извършваха профилактични прегледи на деца в областната болница в Смолян. Кампанията премина при изключителен интерес. В нея се включи и председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, която също преглежда деца. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени