Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестокласници от Пазарджик се запознаха с роботчето Финч

Роботчето Финч притежава много умения, едно от които е да рисува по зададена тема
Снимка: http://botevgrad.com/

За първи път в Пазарджик в Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев“ пристигна роботчето Финч. Роботът е създаден да подпомага децата при първите им стъпки в света на програмирането. Най-напред с малкия робот се запознаха шестокласниците от Математическата гимназия в града. Децата бързо се ориентират в общуването си с роботчето.

"Те живеят в един много технологичен свят, самите деца са много напреднали и с техниката нещата са много по-интересни", отчита Теодора Ташкова, ръководител на Детския отдел на Регионалната библиотека в Пазарджик. 
Финч може да рисува всичко, което пожелаеш, стига да му зададеш правилната команда. Това условие е важно за добрия резултат. На подходяща повърхност - в случая картон, той сам започва да рисува, като предварително трябва да му бъде зададено какво точно да нарисува, а компютърът управлява движенията му.

Някои от децата оценяват рисковете от навлизането на прекалено много техника в ежедневието ни:

"Може да доведе до проблеми. Хората може да станат по-мързеливи, по-мудни, по-несръчни, обаче все пак човек създава всичко това със силата на своя интелект. Не трябва да сме изцяло подвластни на тези компютри, защото нашата натурална среда не е такава."

Финч се срещна с пазарджишките деца с помощта на Народната библиотека „Иван Вазов“. Според Михаил Саграшев от Американския център към библиотеката Финч развива най-вече креативното и логическо мислене по един забавен и интуитивен начин.

Още за роботчето Финч чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна