Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск: ЕС осъжда незаконните действия на Турция в Средиземно и Егейско море

Юнкер: Проблемите в двустранните отношения не спира да расте, но Европа желае да укрепи сътрудничеството с Анкара

| обновено на 23.03.18 в 17:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС категорично осъжда продължаващите незаконни действия на Турция в Средиземно и Егейско море в контекста на очакваната среща на върха Турция – ЕС във Варна. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск:

"Този въпрос ще бъде повдигнат във Варна, където се надяваме да проведем дискусии по много теми, свързани с отношенията между Турция и ЕС, и за това, което предстои. Наясно съм, че тази среща няма да бъде лека. ЕС е обезпокоен не само от ситуацията в Източното Средиземноморие и в Егейско море. Във Варна ще бъдат обсъдени и други сложни въпроси, в т. ч. и действията на Турция в Сирия. Все пак ние сме съседи и трябва да намерим начини да разговаряме открито и да си сътрудничим в области от взаимен интерес".

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква предстоящата среща ЕС – Турция във Варна със смесени чувства. Той поясни, че количеството на проблемите в двустранните отношения не спира да расте, но Европа желае да укрепи сътрудничеството с Анкара. 

Юнкер отбеляза, че решението за отзоваването на посланика на Европейския съюз в Москва е "извънредна мярка", каквато досега не е била предприемана, но въпреки това каналите за комуникация с Москва трябва да останат открити.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна