Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реакции в Турция след заключителния документ на Европейски съвет, осъждащ поведението на Анкара спрямо Кипър

Остри реакции на турската страна предизвика заключителният документ, приет на вчерашния Европейски съвет. 

В ябълка на раздора се превърна приетият в Брюксел документ, осъждащ поведението на Анкара спрямо Кипър.

Турският министър на европейските въпроси и главен преговарящ Йомер Челик заяви в „Туитър“, че за Турция е невъзможно да приеме квалификациите по свой адрес, използвани в приетия след Европейския съвет документ. Челик допълни, че Анкара отива на срещата във Варна, която разглежда като голяма възможност за подобряване на отношенията, с искрен и добронамерен подход. Според него Турция разчита на същия конструктивен подход и от страна на Европейския съюз.

Решението на Европейския съвет е неприемливо, се посочва и в позиция на турското външно министерство. От ведомството смятат, че солидарност само заради членството в Евросъюза показва неспособността на блока да бъде обективен по въпроса. Докато това е така, не е възможно Съюзът да бъде приет дори като трета страна в спора, се казва в публикуваното. Според Анкара действията на кипърските власти са в разрез с международното право.

Вчера Европейският съвет категорично осъди действията на Турция, която не допусна сондажни кораби край Кипър. Съветът изрази безусловната си подкрепа за Гърция и Кипър и призова Анкара да зачита суверенните права на средиземноморската държава да се възползва от природните си ресурси в морето.​


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна