Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лихвите по потребителските кредити спадат с по-бързи темпове от тези при ипотечните, отчитат банкери у нас

Лихвите по потребителските кредити спадат с по-бързи темпове от тези при ипотечните заеми. Тази тенденция отчитат от една от най-големите банки в България. 

Средният потребителски кредит е 15 000 лева, а месечната вноска 225 лева, което е по-ниска сума спрямо същия продукт през 2016 година, обясни Ани Ангелова, изпълнителен директор на една от водещите банки у нас. Банката представи данните за 2017 година и тенденциите, очертани спрямо предходните 12 месеца:

"По-интересно е, че има намаляване на средния размер на вноската поради по-ниските лихви и поради по-добрите условия.  В ипотечното кредитиране забелязваме малко по-висока средна сума на кредитите – при нас е около 106 хиляди лева средната сума на ипотечен кредит – с малък ръст, който считаме, че се дължи най-вече на увеличаване цените на недвижимите имоти".

Ангелова коментира и данните, че при потребителското кредитиране лихвите падат малко по-бързо отколкото при ипотечното, като изтъкна, че тази тенденция се дължи на конкурентността в банковия сектор:

"На това, че потребителският кредит е основен продукт на повечето банки и има едно сериозно предлагане, както и до известна степен на по-ниските лихвени проценти или по-скоро базата, на която формираме лихвените проценти – ниските индекси,  върху които ценообразуваме".

Ангелова не очаква спад на интереса на клиентите към ипотечните кредити: "Очакваме тенденциите от последните години – на ръст и на интерес – да продължат – с какво темпо, е трудно да се предвиди.  Началото на годината показва продължаващ интерес за кредитиране – пазарът на недвижими имоти е доста активен, излязоха и много нови строежи, завършват се нови сгради, което предполага и вече едно много по-добро предлагане, което липсваше преди време. Така че клиентите имат и по-добър избор за ново жилище", каза банкерът, като посочи, че очаква лихвите да се задържат относително ниски и през тази година.

От банката отчитат и промяна в потребителското поведение. Докато миналата година основната причина на хората да теглят потребителски кредит например, е била ремонт или други неотложни разходи, сега си позволяват и заеми за стоки, които не са от първа необходимост. Тъй като спестяванията не носят никаква доходност, все повече хора се насочват и към алтернативни варианти на депозита – например, взаимни фондове, към които интересът се е удвоил:

"На пазара има много добри продукти, които са насочени към масови клиенти – тоест клиенти, които искат да имат сигурност в голяма степен за инвестициите си – при поемане на минимален риск да получат една по-добра възвръщаемост от възвръщаемостта по стандартните депозити в банки".

По традиция банката изработва  и среден профил на кредитополучателя, като през 2017 година той е мъж, на 38 години със стабилна работа и месечна заплата от 1700 лева. 

Още по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени