Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Кръстева бе обявена за агент на ДС

Юлия Кръстева
Снимка: Ани Петрова БНР

Известната френско-българска изследователка Юлия Кръстева бе обявена за секретен сътрудник на комунистическата Държавна сигурност (ДС).

Комисията за установяване на принадлежност към ДС и разузнавателните служби на българската армия (Комдос) обяви, че Кръстева е проверена като член на редакционния съвет на „Литературен вестник“.

Според съобщението в сайта на Комдос Юлия Кръстева (родена 1941 г.) е била вербувана през 1971 г. Тя била сътрудник на  ПГУ-IV (Първо главно управление - икономическо разузнаване) и в ПГУ-III (Първо главно управление – военно контраразузнаване след 1962 г.). 

Кръстева била регистрирана с псевдонима Сабина. В съобщението не се посочва кога е снета от оперативен отчет.

Родената в Сливен Кръстева завършва френска филология през 1964 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1966 година живее във Франция.

Лингвист, семиотик, философ, изследовател, психоаналитик, писател, Юлия Кръстева пише на френски и добива популярност в световните езиковедски и литературоведски среди.

Развива научна дейност и работи с Ролан Барт, Люсиен Голдман, Умберто Еко и Цветан Тодоров. Присъединява се към структуралистите и се омъжва за Филип Соларис.

Тя е доктор по семиология от 1968 г. и професор по лингвистика в Парижкия университет от 1974 г. Член е на Британската академия. Юлия Кръстева прави популярното разделение на трите вида феминизъм. Смятана е за основен теоретик на т.нар. "женско писане".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!