Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради скандала с личните данни Facebook отлага представянето на новия продукт "интелигентен говорител"

Акциите на социалната медия се обезценяват с 16% в рамките на отминаващия месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещата социална интернет медия Facebook Inc. ще забави във времето представянето на своя нов продукт, известен като "интелигентен говорител с дигитален помощник" (smart speaker), съобщи късно снощи агенция Блумбърг.

Устройството трябваше да бъде представено на предстояща през май конференция на Facebook за разработчици, но стартирането на новия продукт ще бъде спряно вследствие на неотдавнашния мащабен скандал, свързан с неразрешеното използване на лични данни на потребителите на социалната медия от компанията Cambridge Analytica.

Блумбърг посочва, че на Facebook ще бъде необходимо повече време, за да гарантира, че новото устройство ще защитава достатъчно данните на потребителите.

Въпреки това от Facebook продължават да планират пускането на пазара на това устройство по-късно през настоящата година, което да конкурира подобни устройства Echo на Amazon.com Inc. и Googel Home на Alphabet Inc., допълва агенцията.

Междувременно стана ясно, че собственикът на Facebook Марк Зукърбърг планира да даде показания пред Конгреса на САЩ относно начините, по който гигантът на Силиконовата долина управлява личните данни на своите потребители.

Скандалът с неправомерното използване на лични данни провокира поредна вълна от продажби на акции на Facebook по време на търговията във вторник. Компанията загуби нови 4,9% от пазарната си стойност, като в рамките на изминаващия месец нейните акции се понижават с цели 16 на сто.

По време на вчерашната търговия целият технологичен сектор се оказа под нов солиден натиск на фона на продължаващите притеснения за негативното отражение на една търговска война между САЩ и Китай, като технологичният индекс на S&P се понижи с цели 3,4%. Акциите на Microsoft се понижиха с 4,6%, тези на Apple Inc. - с 2,56%, на Nvidia Corp . - със 7,76%, на Advanced Micro Devices - с 4,21%, на Alphabet Inc. - с 4,47% докато акциите на Twitter се сринаха с над 12%, а на Netflix - с 6,14%.

Тези разпродажби рефлектираха негативно върху целия пазар на акции на Уолстрий, като бяха заличени почти изцяло солидните печалби, регистрирани в началото на настоящата седмица. Индексът DJIA се понижи във вторник с близо 350 пункта (спад с 1,43%), широкият индекс S&P500 - с 1,73%, а технологичният индекс Nasdaq Composite се раздели с близо 3% от стойността си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна