Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Миланов страда от рядко автоимунно заболяване и има нужда от помощ

Снимка: Личен архив

"Днес разбрах, че мой познат страда от автоимунно заболяване, нуждае се от лечение и търси начини да събере средства. Той е най-обикновен човек, скромен, не се е прославил с нищо. Необикновеното при него е само това, че сам е отгледал детето си. Доколкото знам, след раждането майката е изчезнала нанякъде. Познавам го от детските площадки, където всяка вечер извеждаше сина си." Това е откъс от писмо, пристигнало в редакцията на Програма "Хоризонт". Мъжът, който има нужда от помощ, се казва Венцислав Миланов. През януари той е диагностициран с миастения гравис. Това е рядко автоимунно заболяване. За първият етап от лечението му са необходими 12 000 лева.

Животът на Венцислав Миланов се променя малко преди Коледа, разказва сестра му Адриана, която се грижи за него:

"Имаше оплаквания. Затворено му беше окото и постъпи във Военномедицинска академия. Там му сложиха диагноза исхимичен инсулт, но се оказа, че изобщо не е това. Около месец пиеше лекарства, които изобщо не бяха за тази диагноза. Към края на януари нямаше мускули на врата, на очите, дъвкателни. Отидохме спешно в клиника, в която му поставиха диагноза миастения гравис. Казаха, че няма инсулт. Диагностицираха го и сега е на лекарствена терапия, но възстановяването е много бавно".

Венцислав може да ходи, но не може да си държи главата изправена: "Едното око продължава да бъде затворено. Има проблем и с храната. Всичко е пасирано, не може да дъвчи".

На Адриана Миланова й се налага да напусне работа, за да се грижи за по-малкия си брат. Двамата преживяват само с парите от болничния на Венци, които са по-малко от минималната работна заплата.

Ако можете да помогнете, можете да се свържете с Адриана Миланова на телефон 088 516 0057.

Информация можете да намерите и във „Фейсбук“ на страницата „Спешна помощ за Венцислав Миланов“.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!