Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Константинов: Семейството и любовта са най-голямата опора за болните от паркинсон

„Науката е направил много за това да се поддържа животът на болните от паркинсон, много от които, без да имат психически проблеми, обаче се затварят в себе си. Страданието им е огромно, защото не могат да се обслужват сами и се нуждаят от постоянна асистенция, особено в късната фаза на болестта, какъвто е и случаят с моята съпруга“. Това каза Антон Константинов от Националната организация на болните от късен паркинсон по повод отбелязвания днес Световен ден за борба с болестта.

Според Констатинов държавата мисли по този въпрос и финансира програми, които помагат на заболелите от паркинсон. Той изрази надежда, че тази политика ще се развива.

Коментаторът отбеляза, че маслото от коноп, което няма нищо общо с наркотика „марихуана“, макар да се произвежда от нея, помага на боледуващите от паркинсон, от множествена склероза и от други болести:

„Както в Щатите, така и в Европа, много държави са приели т.нар. „медицинска марихуана“. Това е извлек от канабиса, който няма нищо общо с психотропното вещество, което притежава марихуаната, когато се пуши. Изключително важно е и помага на хората…“.

Константинов представи и дейността на организацията, в която членува. Тя работи, за да оказва помощ на страдащите от паркинсон в късната фаза на заболяването:

„Помощта се състои главно във връзка с властите, с лекари. Помагаме им със съвети. И друго просто не можем да направим“.

Националната организация на болните от късен паркинсон оказва подкрепа и на грижещите се за болните в последен стадий:

„Най-важното е семейството, отношението на най-близките към това човекът да не се чувства толкова болен и толкова пречещ на семейството“.

В заключение в отговор на въпроса какво крепи близките на страдащите от коварната болест, представителят на организацията бе категоричен: „Любовта! Любовта!“.

Разговора с Антон Константинов от Националната организация на болните от късен паркинсон можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна