Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Атанасов: Трябва да обединим демократичната общност, за да поискаме властта

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

„Набираме кураж да поискаме промяна на начина, по който се управлява страната - да се пречупи този застой, който се представя като стабилност“, заяви днес в предаването „Неделя 150“ Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и от дни съпредседател на новата дясна коалиция „Демократична България“. В нея ДСБ си партнира с „Да, България“ на Христо Иванов и партия „Зелените“.

Запитан колко е отворена новата коалиция за разширяване Атанасов заяви: „На първо място трябва да предприемем действия да обединим цялата демократична общност, като концентрираме всички тези сили на едно място. Не е въпросът да се погрижим за един или друг партиен лидер. Въпросът е да обединим общността, която да ни даде сила да поискаме властта.“

Той обяви, че „имаме еднакво общо негативно отношение към начина на упражняване на властта и модела „Борисов“, а проучванията показват, че близо две трети от хората не са доволни от начина, по който се упражнява властта“.

„Подменени са институциите. Трябва да се борим на първо място за това да се възстанови парламентарната република, защото тя отдавна не съществува. У нас имаме авторитарно управление, по един модел основно насочен към това да бъдат усвоявани, или по-скоро присвоявани голяма част от общите пари, които се управляват от кабинета“, каза Атанасов.

„През 2014 г., отговаряйки на очакванията на нашите избиратели, се опитахме да бъдем коректив на едно общо управление. Твърде бързо разбрахме, че сме се заблуждавали и излязохме в опозиция“, припомни Атанасов. „Доброволно напуснахме властта, отказахме се, защото разбрахме, че не можем да управляваме заедно – заявените от Борисов реформи не се състояха. Още на първия завой – промяната на Конституцията за съдебната реформа, напуснахме властта“, допълни той. 

Според него България не е равностоен партньор в ЕС и НАТО и не може да оползотворява това, което ни предлагат тези съюзи.

„Постоянно шикалкавим, постоянно гледаме на североизток и угаждаме на Путин. Днешните управляващи работят по следния принцип – те страшно много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила и сътрудничество“, каза Атанасов.

Според него българското правителство е прекалено предпазливо, когато трябва да вземе позиция по някакъв външнополитически въпрос и не личи да си изпълнява съюзническите задължения към НАТО и ЕС. Атанасов смята, че българската позиция както по случая „Скрипал“, така и по казуса с военните удари в Сирия е неясна.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна