Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: На Балканите е необходим общ стратегически инвестиционен план

ББР подписа меморадум с още пет банки, с които да разработват съвместни проекти за региона на Централна и Източна Европа

Министърът на икономиката Емил Караниколов
Снимка: eu2018bg.bg

Българската банка за развитие ще инициира създаването на Център за развитие на съвместни проекти в Централна и Източна Европа. Това стана ясно по време на международния форум "Инвестиции за растеж", организиран от банката. Също така бе подписан меморандум от шест банки за стратегическо партньорство в региона.

Целта на меморандума е да се разработят множество съвместни проекти, които да подобрят свързаността на региона и общия икономически напредък, заяви Стоян Мавродиев от Българската банка за развитие: 

"Преди пет столетия е подписан документ между Испанския престол и Христофор Колумб, който трябва да открие пътя до Индиите. Така започва откриването на Америка и създаването на едно ново бъдеще. Мисля, че пред всички нас стои една далеч по-лесна задача - заедно да намерим механизъм за мобилизиране на различните финансови източници и инструменти, с които ще бъде създадено нашето общо и по-добро бъдеще".

На Балканите е нужен стратегически инвестиционен план, допълни икономическият министър Емил Караниколов
"Колкото повече инвестиции в свързаност между страните на Балканите се реализират успешно, толкова повече се разгръща икономическият потенциал на целия регион и на всяка от нашите икономики, което е залог за повече стабилност, сигурност и развитие".

Конференцията "Инвестиции в растеж" е по повод 10-годишнината на Българската банка за развитие. 
Повече по темата ще научите от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени