Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството на новото летище в Истанбул ще бъде завършено в срок

Новото летище е най-големият проект в историята на страната
Снимка: Мариян Карагьозов

Интелигентна система за управление на паркинга заработи на истанбулското летище "Сабиха Гьокчен". Новото летище в Истанбул ще бъде снабдено с подобна система.

То ще бъде най-голямата трансферна аерогара в света. Това съобщи турският министър на транспорта и съобщенията Ахмед Арслан. Той декларира абсолютна убеденост, че първата фаза от строителството на грандиозния проект ще бъде завършена в срок. Според плановете летището ще бъде пуснато в експлоатация на 29 октомври тази година – годишнина от основаването на Турската Република и официалният празник на страната.

По думите на министър Арслан степента на завършеност на строителството на целия обект в момента е 85%. Това ще бъде най-Снимкаголемият терминал под един покрив с площ от близо 1,5 млн. кв. м. и с рекордна височина. Използвани са специални строителни техники, които ще превърнат сградата в енергийно ефективна и спестяваща вода. Това е най-големият проект в историята на Турция. Стойността му първоначално е 10 млрд. евро, като в крайната фаза може да достигне до 22 млрд. евро.

В първия етап в действие ще бъдат пуснати 3 писти, а при достигане на 60 млн. пътници годишно ще започне строителството и на още толкова писти. Това означава, че съоръжението ще има 5 основни и 1 запасна полоса за излитане.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени