Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Кючюк: ЕС трябва да гледа на интеграцията на Западните Балкани като на общ процес

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

ЕС трябва да гледа към Западните Балкани като на общ процес, защото страните от региона имат общо историческо минало и би било добре да имат и общо бъдеще и общо настояще в Съюза, каза в „Преди всички“ евродепутатът от Алианса на демократите и либералите за Европа Илхан Кючюк.

ЕК отправи предложение към Съвета на ЕС да отвори официално преговорите за членството на Албания и Македония.

„Никой досега не е твърдял, че Западните Балкани трябва да се присъединят към Съюза безкритерийно. Разбира се, че има критерии. Изпълнението на тези критерии трябва да бъдат съобразени с географските реалности. България и Румъния, в определена степен и ние не бяхме готови да изпълним всички критерии от Копенхаген. Тогава и Брюксел, и Париж, и Берлин, и Хага, и Рим, и някои други европейски столици, решиха, че трябва да се направи компромис и да спечелят тези важни държави на Европейския съюз към каузата на общо обединение и просперитет и по този начин да разширят и политическото си влияние. Съгласен съм, те имат различна подготвеност, всеки със своите проблеми, но в същото време от всички тях и техния политически елит може да се види ясно желание за присъединяване и това трябва да се оцени високо от Брюксел“.

По отношение на ЕС Кючюк заяви категорично, че е необходима реформа:

„Ако Европа не успее да се реформира, няма да реши големите проблеми, пред които е изправена. Това е повече от ясно. Ако искаме да имаме един Съюз, който да бъде силен външнополитически актьор, в същото време да получава доверие сред своите граждани, неминуемо думата, с която трябва да се свързва бъдещият разговор за една Европа, това е реформа“.

Албания приветства препоръката на Европейската комисия за започване на преговори по присъединяване и признава, че ѝ предстои труден път на реформи и борба с организираната престъпност и корупцията, предаде Асошиейтед прес. Според премиера Еди Рама решението на ЕК е показало, че страната "най-накрая напуска кръстопътя между миналото и бъдещето".

В Македония също приветстват препоръката за начало на преговори.

За Турция засега се отхвърля възможността да се отвори нова глава в преговорите с ЕС. В доклада си ЕК посочва, че напрежението в Егейско море вреди на сигурността и стабилността в региона. Отделно еврокомисарят Йоханес Хан отбеляза, че Анкара се отдалечава в областта на върховенството на закона и основните права.

Трябва да има ясна и категорична позиция по отношение на това дали Турция някога ще стане член на ЕС.

„По този въпрос трябва да има категорично мнение, защото нито Брюксел, нито Анкара могат да чакат до безкрай. Многопластовостта на света изисква активен диалог“, коментира Кючюк.

От звуковия файл можете да чуете интервю на Силвия Великова с Илхан Кючюк.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени