Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: Инвеститор е подал сигнала срещу Десислава Иванчева

| обновено на 18.04.18 в 18:46
Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев и председателят на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев дават съвместна пресконференция по повод ареста на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.
Снимка: БГНЕС

Обвинение за получаване на подкуп беше повдигнато на зрелищно арестуваната вчера в центъра на София кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева. С нея за 72 часа в ареста със същото обвинение са и заместничката й Биляна Петрова и бивш районен кмет на „Младост“, чието име от прокуратурата отказаха да съобщят. Сигналът срещу Иванчева е подаден от бизнесмен, от когото тя поискала половин милион евро, за да получи разрешително за строеж. 

С най-големия задържан подкуп се похвалиха от спецпрокуратурата и комисията "Антимафия" и после признаха, че бизнесменът, който бил с европейско мислене, сам осигурил първия транш от поисканата сума - 70 000 евро, за да станат те специални разузнавателни средства. Иван Гешев и Пламен Георгиев похвалиха решението на мъжа -  не да плаща, а да подаде сигнал, и разказаха, че практика в община „Младост“ била да са бавят разрешителни за строителство срещу действия по благоустрояване на квартала, възлагани на една единствена фирма.  Десетки били сигналите, че маниер на Иванчева бил да изнудва житейски бизнесмени, коментираха Гешев и Георгиев.

До вчерашните арести се стигнало след близо 20-дневно прецизиране на деня и мястото на срещата за предаване на парите.

„Определят се няколко срещи, които не се случват по различни причини – дали защото посредникът е ангажиран, дали защото кметицата не е в добра кондиция поради бурен нощен живот, и във вчерашния ден беше определена среща между кметицата, зам.-кмета на община „Младост“, посредник – бивш кмет на община „Младост“ и съответното лице, което в „житейски смисъл“ е изнудван“, обясни една от тях Иван Гешев.

Вчера посредникът получава, без да знае, че са белязани, 70-те хиляди от първия договорен транш. След като взима комисионната си от 20 процента дава останалите на Иванчева и Петрова. Обажда се и на изнудвания, без да знае, че той е при разследващите:

„Каза „Всичко е наред, няма да имаш повече проблеми““, после е задържан, а малко по-късно и двете дами. По тримата са открити следи от белязаните пари:

„Светнаха всички като коледни елхи“, каза Гешев и обясни именно с този резултат белезниците в продължение на часове на ръцете на Десислава Иванчева и Биляна Петрова:

„Няма как да ми бъде обяснявано, че някой им подхвърлял в колата нещо, след като е подхвърлял – защо са го пипали“.

От грижа за парите на изнудвания бизнесмен се стигнало до ареста пък точно до Спортната палата:

„Могат да бъдат хвърлени, могат да бъдат изхвърлени, могат да бъдат изядени, могат да бъдат внесени в банка“, каза Гешев.

Той обясни многочасовото им стоене до Спортната палата - с гарантиране на правото им да следят всяко едно процесуално-следствено действие. Тя е била с белезници, за да не изтрие от ръцете си следите от парите, които е пипала.

Проверка срещу Иванчева Специализираната прокуратура е започнала през декември. През февруари сигнал вече е постъпил и в новата Антикорупционна комисия. Образувано е и досъдебно производство. Всичко това се е случило заради множество сигнали от граждани за забавени от години преписки, обясни Иван Гешев. Той разказа още, че стотици папки с такива забавени преписки са били открити в кабинета на Иванчева и дори в дома ѝ.

Пламен Георгиев и Иван Гешев бяха категорични, че доказателствата по делото са стабилни. 

Пред сградата на съда протестираха граждани с плакати в подкрепа на Десислава Иванчева. По-рано група хора се събраха пред Българската телеграфна агенция на протест в подкрепа на задържания кмет. Около 15 души протестираха близо половин час пред сградата. Те заявиха пред „Хоризонт“, че са от хората, издигнали Иванчева като независим кандидат за район „Младост“, а зад ареста стоят крупни инвеститорски интереси в района. 

Те определиха ареста на Иванчева като „активно мероприятие с цел отстраняване от длъжност на кметицата“. Смятат, че спрямо нея е задействана цялата репресивна машина на държавата, защото Иванчева е настъпила строителни интереси за милиони.

"Деси Иванчева беше вчера "сготвена" с една нагласена акция. Целият репресивен апарат, цялата държавна машина беше задействана така, че тя да бъде дискредитирана с нарушаване на всякакви човешки права".

БГНЕС

Симпатизантите на Иванчева обявиха, че ще продължат да я подкрепят с протести и граждански подписи.  По-голямата част от участниците в протеста влязоха в сградата на БТА, за да участват в пресконференцията за застрояването на зелените площи в София, организирана от Сдружение „Зелен „Младост“. Представители на сдружението защитиха кмета на район "Младост" , която според тях е неудобна. Мирослав Христов от сдружението заяви: "Минаха 18 месеца от нейното управление. Явно е, че тя пречи на строежите, спира ги".

Иванчева е нарушила интересите на много големи инвеститори и това може да е сред причините за вчерашния ѝ арест,  заяви пресаташето на района Петър Кърджилов на пресконференцията.

„Това е инсценировка срещу нея. Тя и заместник-кметът - госпожа Биляна Петрова, бяха задържани в продължение на часове на бордюра, на улицата, в нарушение на техните човешки права, поради което почти сигурно е, че ще бъде заведено дело в Европейския съд за правата на човека в Страсбург“, каза Кърджилов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени